S ønsker flere penge til god skolemad

Claus Iversen
Socialdemokraternes fødevareordfører, Ritt Bjerregaard, er begejstret for, at Københavns Kommune nu sikrer, at samtlige elever på kommunens skoler fra 2005 får mulighed for at nyde sund, økologisk måltid mad i skolen.

"Det er et virkelig godt initiativ, som ligger i meget fin forlængelse af Socialdemokraternes ønsker om bedre mad til børnene på landets skoler og daginstitutioner", siger Ritt Bjerregaard. Socialdemokraterne med Ritt Bjerregaard som pennefører har netop i dag tirsdag sendt et forslag til folketingsbeslutning, der ventes at komme til debat kort efter nytår. Heri foreslår Socialdemokraterne at oprette en pulje til forsøg med ernæringsrigtig og økologisk mad i skoler og daginstitutioner. Puljen er på 75 millioner kroner. Fødevareminister Mariann Fischer Boels initiativ på området er"Alt om kost - smag for livet" er udmærket til inspiration, men der følger ingen penge med. Ritt Bjerregaard savner handling bag de flotte ord.

Initiativet kan ikke stå alene! Jeg hører fra skoler og institutioner rundt omkring i hele landet, at der er masser af gode idéer til madordninger og lignende - men de mangler penge til at gøre idéerne til virkelighed. Derfor skal der sættes penge af til at få sat skub i forsøg med ernæringsrigtig og økologisk mad. Med vores forslag ønsker vi at sætte konkret handling bag ønsket om at forbedre vores børns ernæring", forklarer Ritt Bjerregaard.

Hun siger videre, at børns mangelfulde ernæring er et problem. 30 pct. af danske børn er overvægtige, og undersøgelser viser, at børnene ofte springer et måltid over ligesom de spiser usund mad mellem måltiderne. Det er først og fremmest forældrenes opgave at sørge for god mad - men det er også et samfundsanliggende. "Problemerne med fejlernæring er store og dyre for samfundet i form af udgifter til sundhedsvæsenet senere hen. Derfor har vi også alle en interesse i at fået taget hånd om problemet med dårligt ernærede børn. Undersøgelser viser også at problemet med dårligt ernærede børn har markant social slagside. Børn i dårligt stillede familier er dårligere ernæret, og det er med til at fastholde den negative sociale arv. Vi kan ikke bare læne os tilbage og vente på at problemet løser sig selv", slutter Ritt Bjerregaard.

0:000:00