svarer 
Pernille Rosenkrantz-Theil

Hvad er status på civilsamfundsstrategien?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget, Spørgsmål 414

Vil ministeren redegøre for, hvad status er på civilsamfundsstrategien?

Svar fra torsdag den 12. oktober 2023

Civilsamfundet spiller en vigtig rolle i at sikre vores sammenhængskraft i mødet med hinanden. Derfor arbejder regeringen på at udvikle og understøtte civilsamfundet på flere måder.

Jeg kan oplyse, at der som led i Aftale om udmøntning af reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2022-2025 blev afsat midler til en ny civilsamfundsstrategi for årene 2022-2025 med det formål at understøtte civilsamfundet med infrastruktur og viden og gennem nye partnerskaber sikre et endnu stærkere fokus på udvikling af velfærd og fællesskaber.

Som led i civilsamfundsstrategien 2022-2025 blev det besluttet at igangsætte fem lokale partnerskaber, der har til formål at øge mennesker i udsatte og sårbare positioners deltagelse i sociale fællesskaber, herunder som frivillige. To af partnerskaberne er igangsat, de resterende tre partnerskaber udmøntes i 2024.

Der blev også afsat midler til et nationalt partnerskab om unge uden for job og uddannelse, som Frivilligrådet efterfølgende har fået til opgave at facilitere. Frivilligrådet præsenterede i juni 2023 aftalekredsen for en vidensafdækning, der skal danne grundlag for det videre arbejde, og rådet er nu i gang med at opstarte partnerskabet.

Endvidere blev det besluttet at afsætte midler til infrastruktur, der understøtter civilsamfundet, herunder at der skulle udvikles en national civilsamfundsportal, som skal skabe overblik over civilsamfundets lokale tilbud. Samtidig skulle der oprettes en ny rådgivningsenhed for mindre, frivillige sociale organisationer.

Opgaven med en national civilsamfundsportal er blevet tildelt Frivilligcenter og Selvhjælp Danmark (FriSe), der i forvejen havde arbejdet med en sådan portal – socialkompas.dk. Rådgivningsenheden er opgavedelt mellem FriSe og Center for Frivilligt Socialt Arbejde (CFSA).

Endeligt er der i civilsamfundsstrategien afsat midler til at videreføre en række initiativer, herunder Frivilligundersøgelsen (VIVE), Frivilligrapporten (CFSA), 1 grundfinansiering af frivilligcentrene samt Frivillig Fredag, der i år afholdtes d. 29. september 2023.

Jeg er desuden optaget af at få etableret en stabil grundfinansiering af civilsamfundsorganisationerne. Det er en opgave, som kræver et solidt forarbejde, hvis den skal løses godt og på den rigtige måde. Som det fremgår af regeringsgrundlaget pågår et arbejde med at udvikle en model for grundfinansiering af civilsamfundet. Jeg ser frem til at drøfte det med Folketingets partier, når vi er længere i processen.

0:000:00