Søren Bo Søndergaard
 svarer 
Dan Jørgensen

Vil ministeren bekræfte, at Danmark ikke arbejder for, at støtte fra den kommende fond for tab og skader begrænses til at kunne gå til de mindstudviklede lande og små ø-stater?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Europaudvalget, Spørgsmål 12

I forlængelse af Europaudvalgets møde 6. oktober bedes ministeren bekræfte, at Danmark ikke arbejder for, at støtte fra den kommende globale fond for tab og skader begrænses til udelukkende at kunne gå til de mindstudviklede lande og små ø-stater?

Svar fra mandag den 30. oktober 2023

Spørgsmålet om hvem der skal kunne modtage støtte fra en tab-ogskader fond indgår i det arbejde, som Danmark sammen med Nederlandene er engageret i som medlem af Transitionskomitéen for tab og skader. Danmark/Nederlandene har sammen med tre andre EU-medlemslande, Frankrig, Tyskland og Irland, udarbejdet et indspil til Transitionskomitéen. Hvad angår modtagere af støtte fra fonden er linjen heri, at støtte skal kunne gå til udviklingslande, der er særligt sårbare over for klimaforandringernes negative konsekvenser, nemlig mindst udviklede lande og små udviklingsøstater samt andre særligt sårbare lande, identificeret ud fra specifikke kriterier fastsat af en kommende fondsbestyrelse.

For regeringen er det vigtigt, at der på COP27 blev opnået enighed om, at støtte til tab og skader skal gå til udviklingslande, der er særligt sårbare over for klimaforandringerne. Regeringen betragter sårbarhed som et spørgsmål om eksponering overfor f.eks. ekstreme klimaskabte katastrofer såvel som at have ressourcer og kapacitet til at håndtere dem. Derfor anser regeringen det for væsentligt, at støtte fra en tab-og-skader fond især går til lande og befolkninger, der både er fattige og sårbare.

0:000:00