Trine Pertou Mach
 svarer 
Dan Jørgensen

Mener ministeren, at Danmarks engagement i Palæstina i form af udviklingsbistand fortsat bør have et vedholdende langsigtet fokus på palæstinensisk statsopbygning, udvikling, fred og stabilitet?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

§20-spørgsmål 121

Mener ministeren, at Danmarks engagement i Palæstina i form af udviklingsbistand fortsat bør have et vedholdende langsigtet fokus på den store og vigtige opgave med palæstinensisk statsopbygning, udvikling, fred og stabilitet, sådan som det er formuleret i »Strategisk ramme Danmark-Palæstina 2021-25«, og er ministeren i bekræftende fald enig med spørgeren i, at udviklingsbistanden til Palæstina bør genoptages hurtigst muligt for at undgå at forværre situationen i Palæstina og kaste allerede opnåede fremskridt over bord?

Skriftlig begrundelse:
I »Strategisk ramme Danmark-Palæstina 2021-25« (jf. URU alm. del – bilag 210, folketingsåret 2020-21) fremgår i afsnit 2 følgende: »Kort sagt er Danmark ikke engageret i Palæstina for at opnå kortsigtet succes; men med et vedholdende langsigtet fokus på den store og vigtige opgave med palæstinensisk statsopbygning, udvikling, fred og stabilitet. Danmarks samlede engagement understøtter denne politiske målsætning. Indsatserne – udviklingsmæssige, humanitære såvel som politiske – er afgørende for at opretholde stabilitet og undgå forværring af den politiske og humanitære krise.«

Svar fra fredag den 27. oktober 2023

Efter Hamas’ forfærdelige terrorangreb mod Israel er der behov for at stoppe op for at sikre, at danske udviklingsmidler ikke bliver misbrugt.

Gennemgangen af den bilaterale udviklingsbistand i landeprogrammet for Palæstina skal sikre, at Udenrigsministeriet og vores partnere tager alle nødvendige forholdsregler for at forebygge at ingen individer, organisationer eller enheder på EU's og FN’s terrorlister får gavn af dansk støtte. Regeringen vil sikre, at gennemgangen af de enkelte engagementer gennemføres så hurtigt, det er muligt.

Gennemgangen ændrer ikke ved den langsigtede målsætning om at støtte en fredelig løsning på konflikten mellem Israel og Palæstina gennem 2 realisering af en to-statsløsning samt at fremme stabilitet i regionen og forbedre levevilkårene for palæstinenserne.

Jeg vil samtidig gerne understrege, at den humanitære støtte ikke er berørt.

Regeringen har netop givet et foreløbigt 50 mio. kr. i akut humanitær nødhjælp for at hjælpe civilbefolkningen i Palæstina, som er hårdt ramt af den drastisk forværrede humanitære situation. Det kommer i tillæg til de 115,6 mio. kr., som vi allerede har givet i humanitær bistand til Palæstina i år.

0:000:00