Mikkel Bjørn
 svarer 
Sophie Løhde

Vil ministeren bidrage med overvejelser til et ændringsforslag, der ved hjælp af objektive kriterier afgrænser brugen af mobile valgsteder i form af valgbusser?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 48, Spørgsmål 1

Vil ministeren bidrage med overvejelser til et ændringsforslag, der ved hjælp af objektive kriterier afgrænser brugen af mobile valgsteder i form af valgbusser, således denne praksis ikke medfører en demokratisk skævvridning som følge af, at valgbusserne besøger ghettoområder for at opsamle stemmer fra personer, som primært stemmer til venstre for den politiske midte?

Der henvises til kommunalforsker Roger Buchs kommentar: »Det fører til en skævvridning af valget, da en høj del af de borgere, busserne når ud til, stemmer på de røde partier. Man skubber til valgresultatet, og det er et demokratisk problem« til artiklen »Valgbusser skal få vælgerne op af sofaen, men forskere kritiserer tiltaget« på dr.dk den 16. oktober 2021.

Svar fra fredag den 10. november 2023

Ifølge valglovgivningen kan enhver vælger brevstemme i enhver kommune her i landet. Det er kommunalbestyrelsens ansvar at tilrettelægge og gennemføre brevstemmeafgivning i kommunen og beslutte, hvor brevstemmeafgivningen skal finde sted. Den enkelte kommune har det bedste indblik i kommunens forhold og borgere, og denne ordning er derfor med til at sikre, at den enkelte kommune kan indrette brevstemmeafgivningen bedst muligt inden for lovens rammer. Den enkelte kommune kan dermed også målrette brevstemmeafgivningen mod områder og vælgergrupper, hvor kommunen har kendskab til, at valgdeltagelsen er lav.

Brevstemmeafgivningen foregår ofte på borgerservicecentre og biblioteker, men kommunerne har også mulighed for at benytte mobile brevstemmesteder som f.eks. valgbusser. Fleksibiliteten ved de mobile brevstemmesteder gør, at disse nemt kan målrettes bestemte områder og vælgergrupper. Indenrigs- og Sundhedsministeriet er bekendt med, at valgbusserne bl.a. er blevet brugt til at tage imod brevstemmer på uddannelsesinstitutioner, væresteder, forsamlingshuse, indkøbscentre og områder med langt til brevstemmesteder, mange unge og lav valgdeltagelse.

Ovenstående vedrører de brevstemmesteder, hvor enhver vælger kan brevstemme.

For god ordens skyld bemærkes, at der ud over disse steder bl.a. skal foranstaltes brevstemmeafgivning i visse boformer og boliger efter lov om social service og boliglovgivningen, som f.eks. plejehjem og ældreboliger, og i visse tilfælde i vælgerens eget hjem. Denne form for brevstemmeafgivning falder uden for den ovenfor nævnte brug af mobile brevstemmesteder og adskiller sig bl.a. ved, at det kun er beboerne, der kan brevstemme her.

0:000:00