Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Pernille Rosenkrantz-Theil

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger social- og boligministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, hvad ministeren vurderer, at indekseringen vil betyde for prisen på andelsboliger i de foreninger, som hidtil har anvendt den offentlige vurdering til prisfastsættelsen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 111, Spørgsmål 17
Hvad vurderer ministeren, at indekseringen vil betyde for prisen på andelsboliger i de foreninger, som hidtil har anvendt den offentlige vurdering til prisfastsættelsen?

Svar fra torsdag den 14. marts 2024
”Hvad vurderer ministeren, at indekseringen vil betyde for prisen på andelsboliger i de foreninger, som hidtil har anvendt den offentlige vurdering til prisfastsættelsen?” Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen hentet bidrag fra Social- og Boligstyrelsen, som oplyser følgende:

”Andelsboligforeningerne har siden 1. juli 2021 været forpligtet til at indberette andelsboligsalg til andelsboliginfo.dk. En opgørelse baseret på disse oplysninger viser, at en andelsbolig i 2023 i gennemsnit blev handlet for ca. 1,3 mio. kr. Når man køber en andelsbolig, overtager man også en andel af den fælles gæld i andelsboligforeningen, hvilket i gennemsnit svarer til 0,4 mio. kr. pr. andelsbolig. Ved at lægge disse to tal sammen fås et udtryk for den gennemsnitlige tekniske handelspris på 1,7 mio. kr. (1,3 mio. kr. + 0,4 mio. kr.) r. bolig, hvilket svarer til en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 22.300 kr. p m².

Andelsboliger, hvor den offentlige vurdering er benyttet som værdiansættelsesprincip, udgør omkring 18 pct. af alle andelsboliger.

Andelsboliger, der anvender den offentlige vurdering til prisfastsættelse, blev i 2023 i gennemsnit solgt til en teknisk handelspris svarende til 15.700 kr. pr m².

Det vil sige ca. 30 pct. lavere end den gennemsnitlige tekniske handelspris for alle handlede andelsboliger.

Fra oktober 2012 til oktober 2023 er nettoprisindekset steget med ca. 20 pct.

Det betyder, at andelsboligforeninger, som fortsat vælger at benytte den offentlige vurdering, kan forhøje deres værdiansættelse baseret på den offentlige 2012-vurdering med ca. 20 pct. Hvis den tekniske handelspris for disse andelsboliger kan forøges med 20 pct., vil prisen stige fra i gennemsnit ca. 15.700 kr. pr. m² til i gennemsnit ca. 18.800 kr. pr. m².”
0:000:00