Lisbeth Bech-Nielsen
 svarer 
Morten Bødskov

Lisbeth Bech-Nielsen (SF) spørger erhvervsministeren, Morten Bødskov, om ministeren er enig med IEA i, at udvinding af nye fossile reserver er udelukket, hvis Parisaftalens 1,5-gradersmål, som Danmark har tilsluttet sig, skal opnås

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 45, Spørgsmål 2
Er ministeren enig med IEA i, at udvinding af nye fossile reserver er udelukket, hvis Parisaftalens 1,5-gradersmål, som Danmark har tilsluttet sig, skal opnås?

Svar fra onsdag den 3. maj 2023
Til brug for besvarelsen er spørgsmålet forelagt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, der har oplyst følgende som jeg kan henholde mig til:

”IEA udgav i 2021 rapporten Net Zero by 2050. IEA pegede i rapporten på, at der ikke er behov for yderligere olie- og gasfelter, ud over dem der allerede var truffet investeringsbeslutning om i 2021. Rapporten beskriver et scenarie for netto-nuludledning i 2050 i tråd med målsætningen om at begrænse de globale temperaturstigninger til 1,5 grader.

Den geopolitiske kontekst for produktion af fossile brændsler peger IEA på har ændret sig siden Net Zero rapporten. Blandt flere rapporter har IEA i oktober 2022 udgivet flagskibsrapporten World Energy Outlook, hvor IEA skildrer det historiske pres, som krigen og energikrisen har lagt på det globale energimarked.

Det konkluderes, at det nye energilandskab vil betyde, at et reduceret olieog gasoutput fra Rusland også vil skulle erstattes i Net Zero scenariet. Der er ikke i Net Zero rapporten fra 2021, der som nævnt er lavet under en anden geopolitisk situation, vurderet politiske hensyn i forhold til, hvilke lande der producerer de fossile brændsler, som fortsat vil være efterspurgt.”
0:000:00