Lisbeth Bech-Nielsen
 svarer 
Morten Bødskov

Lisbeth Bech-Nielsen (SF) spørger erhvervsministeren, Morten Bødskov, om ministeren er enig i, at danske bankers udlån til selskaber, der ekspanderer deres fossile produktion, modarbejder Danmarks klimamål og står i vejen for Parisaftalens 1,5-gradersmål, som Danmark har forpligtet sig på

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 45, Spørgsmål 3
Er ministeren enig i, at danske bankers udlån til selskaber, der ekspanderer deres fossile produktion, modarbejder Danmarks klimamål og står i vejen for Parisaftalens 1,5-gradersmål, som Danmark har forpligtet sig på? Henvisning til IEA’s 1,5-gradsscenarie.som Danmark har tilsluttet sig, skal opnås?

Svar fra onsdag den 3. maj 2023
Jeg mener generelt, at ekspansion af raffinering og distribution af kul, olie og gas, ikke er fremtiden. Alle del af samfundet har et ansvar for, at vi når Danmarks klimamål og kommer i mål med Parisaftalen om at begrænse globale temperaturstigninger. Det kræver en omstilling af økonomien og i virksomhederne. Bankerne kan bidrage ved at stille finansiering til rådighed for virksomheder, som omstiller sig og bevæger sig i en grøn retning.

Det er vigtigt, at den finansielle sektor giver plads til udlån til selskaber, som gennemgår en omstilling. Beslutningsforslaget kan bremse virksomheders grønne transformation, i tilfælde hvor virksomheder med fossil produktion opkøbes med henblik på at transformere og gennemføre en grøn transformation af den opkøbte virksomhed. Det er ikke den rigtige løsning på de klimamæssige udfordringer, som vi står over for, at begrænse en sådan omstilling. Tværtimod er det nødvendigt, når man gennemfører en grøn omstilling, at de selskaber som gennemgår en omstilling har adgang til fortsat finansiering af deres aktiviteter.

ERHVERVSMINISTERIET
0:000:00