Lisbeth Bech-Nielsen
 svarer 
Morten Bødskov

Lisbeth Bech-Nielsen (SF) spørger erhvervsministeren, Morten Bødskov, hvilke danske virksomheder der vil blive påvirket af B 45, hvis banker ikke længere må låne penge til fossile selskaber, der ekspanderer deres fossile forretninger

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 45, Spørgsmål 4
Vil ministeren redegøre for, hvilke danske virksomheder der vil blive påvirket af beslutningsforslag B45, hvis banker som følge af forslaget ikke længere må låne penge til fossile selskaber, der ekspanderer deres fossile forretninger? Redegørelsen bedes deles op på henholdsvis upstream virksomheder (altså virksomheder der udvinder og producerer fossile brændsler), upstream serviceselskaber (altså selskaber der tilbyder services i form af olieboringer, seismiske undersøgelser etc.), midstream virksomheder (altså virksomheder der opbevarer og transporterer fossile brændsler), downstream virksomheder (altså virksomheder der forarbejder og distribuerer kul olie og gas som fx raffinaderier og kraftværker). Vil ministeren derudover redegøre for, hvor mange af disse virksomheder, der lige nu ekspanderer, eller har planer om at ekspandere deres fossile forretninger.

Svar fra onsdag den 3. maj 2023
Forslaget vurderes ikke at påvirke virksomhedernes adgang til finansiering, idet de berørte virksomheder forventes at kunne finde finansiering andetsteds. Det kan eksempelvis være gennem banker i andre EU-lande, som ikke måtte være underlagt et tilsvarende nationalt forbud.

Erhvervsstyrelsen oplyser desuden følgende:

”Erhvervsstyrelsen oplyser, at der ikke findes data om, hvilke virksomheder der lige nu ekspanderer, eller har planer om at ekspandere, deres fossile forretninger”.
0:000:00