Lisbeth Bech-Nielsen
 svarer 
Morten Bødskov

Er ministeren enig i, at lovgivning, der begrænser bankers udlån til fossile selskaber, vil have betydelig klimaeffekt?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 45, Spørgsmål 5

Er ministeren enig i, at lovgivning, der begrænser bankers udlån til fossile selskaber, vil have betydelig klimaeffekt, jf. et forskningsstudie fra Harvard Business School ”What Happens When Banks Ditch Coal: The Impact is ”More than anyone thought”” fra den 18. april 2023, og at lovgivning i Danmark på sigt kan føre til lignende lovgivning i andre lande jf. logikken om at være foregangsland?

Svar fra torsdag den 4. maj 2023
Finansiel regulering på bæredygtighedsområdet kan støtte grøn omstilling, men det bør ske på EU-niveau

Eksisterende og kommende finansiel regulering på bæredygtighedsområdet er med til at skabe rammerne for, at banker kan støtte den grønne omstilling og tage hensyn til klimarelaterede risici. Det sker eksempelvis gennem oplysningskrav og kriterier for miljømæssig bæredygtighed. Formålet er at skabe gennemsigtighed og dermed understøtte mobiliseringen af kapital i en grøn retning. I forhold til bankernes håndtering af bæredygtighedsrisici er der allerede krav på plads, og mere er på vej.

På linje med de nævnte krav, der er gennemført på EU-niveau, bør regulering af dette område besluttes i EU fremfor på nationalt niveau. På den måde opnås der fælles spilleregler for finansielle institutioner i EU, og dermed opnår reglerne størst effekt.

0:000:00