Ahlers gør status: Vi skal turde prioritere grøn forskning over andet

INTERVIEW: Besparelser gik ikke for vidt, men uddannelsesloftet er stadig en torn i øjet. Afgående uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) ser tilbage, fortæller, hvad han er mest stolt af, og hvad han ærgrer sig over, han ikke kom videre med.  

Tommy Ahlers (V) er braget ind i Folketinget med mere end 26.000 personlige stemmer. Han gør status på sin ministertid efter mere end et år i politik. 
Tommy Ahlers (V) er braget ind i Folketinget med mere end 26.000 personlige stemmer. Han gør status på sin ministertid efter mere end et år i politik. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Christina Houlind

”Det er helt vildt frustrerende!” udbryder Tommy Ahlers (V) og gestikulerer så voldsomt, at kontorstolen glider væk fra bordet og længere ud i rummet.  

Snakken er netop faldet på, at han snart bliver tvunget til at forlade sit kontor og sin ministerpost.  

”Jeg er lige begyndt at opbygge de relationer, som betyder, at man får en fornemmelse af, hvad der rører sig, og hvad der er brug for på området,” siger han og trækker sig selv og stolen hen mod bordet igen.  

Selvom Venstre ikke har siddet med ved bordet i de dage, hvor S-leder Mette Frederiksen har kæmpet for at danne regering, har forhandlingerne alligevel trukket skygger ind i Forskningsministeriet. Som fungerende minister har Tommy Ahlers været lige så meget på pinebænken som resten af Danmark.

Fakta
Blå bog Tommy Ahlers

Født 18. november 1975.

Uddannelse og erhverv
1996: HD 1. del, Copenhagen Business School. 
1996 - 2000: Jurist, Københavns Universitet.
2001 - 2005: Konsulent hos McKinsey & Company.
2005 - 2008: Stifter af Zyb.
2008 - 2010: Leder af LBS, Vodafone.
2010 - 2012: Adm. direktør og investor i Podio.
2012 - 2018: Vice President Product, Social, Citrix. 
2018 - 2019: Uddannelses- og forskningsminister. 

Kilde: ft.dk

I 2017 blev Tommy Ahlers medlem af det regeringsnedsatte Disruptionråd. Rådet har, frem til udgangen af 2018, haft til formål at drøfte og komme med forslag til, hvordan danske virksomheder og danskerne bliver klar til fremtidens arbejdsmarked.  

Men natten til onsdag lagde Mette Frederiksen officielt drømmen om en SV-regering i graven, da hun sammen med resten af partierne fra rød blok præsenterede den ”politiske forståelse”, som baner hendes vej til Statsministeriet.

Dermed blev det endeligt. Tommy Ahlers skal forlade ministerkontoret i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Der er et sted, hvor jeg ikke ramte den, og det irriterer mig stadig.

Tommy Ahlers
Fungerende uddannelses- og forskningsminister (V)

Stoltheden og irritationen
For lidt over et år siden var Ahlers en uprøvet politisk kraft.  
5. juni bragede han ind i Folketinget med over 26.000 personlige stemmer.  

Han har også fået flere politiske præstationer med i rygsækken. Den, han selv er mest stolt af, er reformen om mere fleksible universitetsuddannelser. Den betød både et farvel til karakterbonussen på 1,08 til dem, der læste videre hurtigt, at retskravet blev udvidet, og at der kommer en ny 1-årig akademisk overbygningsuddannelse. 

”Det var noget, jeg selv kæmpede hjem og fik et bredt flertal bag, som gør, at det er levedygtigt,” siger han.  

0:000:00