Ahlers vil ændre befordringsregler for studerende

LOVFORSLAG: Tommy Ahlers (V) lægger i et lovforslag op til at ændre befordringsreglerne for studerende. Baggrunden er, at der i de seneste par år er sket en voldsom stigning i udgifterne til kørselsgodtgørelse. Ahlers kalder forslaget sund fornuft, mens SF kræver mere klarhed om konsekvenserne. 

Jeppe Maagaard Holm

Reglerne for befordring for studerende skal laves om. Det skal ikke længere være muligt at få godtgjort transport til og fra sit uddannelsessted for en hel måned, hvis man som studerende i virkeligheden har brugt færre dage på sit uddannelsessted. 

Det lægger uddannels- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) op til i et lovforslag, der tirsdag blev førstebehandlet i Folketinget.  

"De her penge skal bruges fornuftigt. Hensigten var, at daglig befordring til uddannelsesstedet skulle understøttes. Men det er ikke sådan, ordningerne er indrettet i dag. Derfor er det, at vi med det her lovforslag lægger op til at rydde op, så vi får nogle regler, der passer til virkeligheden. Vi sætter nogle rimelige og fornuftige grænser," lød det fra Tommy Ahlers. 

Med lovforslaget vil ministeren ændre reglerne, så studerende i fremtiden kun kan få godtgørelse for de dage, de har befundet sig på deres uddannelsessted. I dag kan studerende ud fra en kilometersats få befordringsfradrag for en hel måned, selvom de opholder sig på deres studie færre dage. 

Ingen snyd
Baggrunden for lovforslaget er, at udgifterne til kørselsgodtgørelse for studerende er steget voldsomt de seneste år. Hvor der i i 2015 blev udbetalt 61,5 millioner kroner i befordringsgodtgørelse til studerende, blev der i 2017 udbetalt 132,5 millioner kroner. 

Den store stigning kan blandt andet tilskrives en række regelændringer, der trådte i kraft med SU- og fremdriftsreformen i januar 2016. Her blev kilometersatsen forhøjet, mens egenbetalingen for transport samtidig blev afskaffet.

Den store stigning i udgiften til befordring for studerende er dog ikke en konsekvens af, at de studerende spekulerer og snyder med reglerne, lod Ahlers forstå: 

"Der er ikke nogen, der har snydt. Der er lavet nogle regler, som gør, at når du går på en uddannelse, som du bor rigtig langt fra, får du befordring for alle dage, selvom du måske kun har behov for at være der fem eller syv dage," forklarede ministeren.

Bred opbakning
Lovforslaget lægger derudover op til, at der skal indskrives en hjemmel i loven, der gør det muligt at kræve tilbagebetaling fra studerende, der har fået for mange penge i godtgørelse. Derudover vil ministeren fjerne befordringsrabatten til studerende, der er i lønnet praktik. 

Altinget logo
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024