Både ærgrelse og glæde over få midler til ny forskningshub

OPSTART: Forskningsminister Tommy Ahlers ærgrer sig over kun at kunne skaffe tre millioner kroner til ny arktisk forskningshub. Førende grønlandsforsker glæder sig over, at startbeløbet ikke er større.

Foto: Kim Vadskær
Andreas Krog

Tre millioner kroner om året de næste fire år. Det er, hvad regeringen foreslår, at der bliver at gøre godt med til etableringen af den hub i Grønland for dansk og international arktisk forskning, som har været på tegnebrættet igennem flere år.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) havde gerne set, at beløbet var højere. Men sådan bliver det ikke, hvis regeringen kommer med et ændringsforslag til Finansloven for 2019.

"Det var de midler, jeg kunne få igennem," forklarede Tommy Ahlers, da han torsdag i sidste uge holdt åbningstalen ved Polarforskerdagen, der i år var arrangeret af Aalborg Universitet.

Men nu sker der i det mindste noget, pointerede ministeren.

"Nu er vi i gang, og så må vi se, om ikke resultaterne kan være med til at sikre flere midler til forskningshubben," påpegede Tommy Ahlers over for de omkring 150 fremmødte forskere. 

Vokser organisk
Ministeren behøvede dog ikke at beklage alt for meget. For professor Minik Rosing fra Københavns Universitet var faktisk glad for, at der ikke var sat flere penge af til etableringen af forskningshubben.

"Det er betryggende at høre, at der i første omgang ikke er tale om flere penge. Det er nemlig vigtigt, at hubben vokser organisk, i takt med at behovet og interessen for at bruge hubben stiger. Det er bedre, end at man bygger en masse op først," pointerede Minik Rosing ved Polarforskerdagen.

Han pegede på Grønlands Naturinstitut som et eksempel på, at man byggede en masse op, længe inden man reelt fik behov for det.

"De tre millioner kroner rækker fint til at facilitere samarbejdet mellem forskning, civilsamfundet og erhvervslivet i Grønland," understregede Minik Rosing, der håber at hubben kan være med til at dæmpe en grønlandsk utilfredshed.

0:000:00