Danmarks Frie Forskningsfond løfter 215 forskningsprojekter med milliarddonation

DONATION: Danmarks Frie Forskningsfond har doneret 753 millioner kroner til 215 nye forskningsprojekter i alt fra klimaudfordringer til integrations- og asylproblematikker.

Danmarks Frie Forskningsfond har uddelt 753 millioner kroner til forskning i blandt andet integrations- og asylproblematikker.
Danmarks Frie Forskningsfond har uddelt 753 millioner kroner til forskning i blandt andet integrations- og asylproblematikker.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Benedicte Gjerding Dahlberg

215 nye forskningsidéer bliver nu omsat til virkelighed. Danmarks Frie Forskningsfond har nemlig valgt at donere samlet set 753 millioner kroner fordelt på 215 udvalgte forskningsprojekter.

Det skriver Danmarks Frie Forskningsfond i en pressemeddelelse. 

Donationen skal bidrage til at igangsætte forskning inden for alle videnskabelige hovedområder på universiteter, hospitaler, foreninger og institutter. 

Der er dog særligt ét tema, der går igen på tværs af de 215 projekter, nemlig teknologi. 

"I år sporer vi især en større forståelse af, hvordan nye digitale teknologier kan accelerere forskningen, og det er en tendens, der går på tværs af forskningsområderne fra humaniora til naturvidenskab. Teknologien skyder en enorm innovationskraft ind i forskningen, som løfter den på bemærkelsesværdig vis," siger bestyrelsesformand i Danmarks Frie Forskningsfond David Dreyer Lassen. 

Genbrug af materialer
Fra puljen af forskningsprojekter inden for teknologi og produktion fylder genbrug af materialer til bekæmpelse af klimaforandringer en del. Som eksempel kan katalyseforsker Jesper Vang Lauritzen nævnes. 

I sit projekt vil Jesper Vang Lauritzen anvende CO2 som råvare til katalyse. Visionen er at kunne lave flydende brændstof ud fra fornybare ressourcer i samarbejde med virksomheden Haldor Topsøe. 

Integrations- og asylproblematikker
Fra projekterne på det humanistiske og samfundsvidenskabelige område kan lektor Karen Nielsen Breidahl fremhæves som eksempel. 

I sit projekt ønsker hun at undersøge, hvordan asylansøgeres forståelse af blandt andet demokrati og ligestilling præges i asylmodtagelsen og er med til at forme opfattelsen af det samfund, de ønsker at blive en del af. Projektet vil foretage en sammenligning af asylmodtagelsen i Sverige og i Danmark. 

0:000:00