Den danske life science-branche er i front med patentansøgninger

NYE TAL: Danmark er tredjebedst til innovation blandt Den Europæiske Patentmyndigheds medlemslande. Det viser patentmyndighedens årlige rapport, som blev offentliggjort tirsdag. Sundhedsindustrien står for knap hver femte ansøgning.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Den danske life science- og medico-industri er fremragende til innovation.

Det kan man udlede af Den Europæiske Patentmyndigheds (EPO) årlige rapport, som blev offentliggjort tirsdag. 

I 2018 søgte danske virksomheder og innovatører 2.390 patenter. Dermed overhaler Danmark nabolandene Sverige og Tyskland og bevarer positionen som den tredjemest innovative nation blandt EPO's medlemslande, målt på patentansøgninger per millioner indbyggere. Kun i Holland og Schweiz er virksomhederne endnu bedre til at søge patenter.

192 ansøgninger fra Novozymes
Det er særligt virksomhederne i sundhedsindustrien, der er flittige til at patentere deres nye idéer. 18 procent af patentansøgningerne vedrørte enten farmaceutiske produkter eller medicoteknisk udstyr.

Med 192 ansøgninger var Novozymes for andet år i træk den danske virksomhed, der fik sendt flest patentansøgninger afsted, efterfulgt af Vestas og Novo Nordisk. På EPO's globale rangering over virksomheder inden for bioteknologi kommer Novozymes ydermere ind på en tredjeplads, mens Novo Nordisk placerer sig som nummer 20 inden for medicinsk teknologi og nummer 19 inden for farmaci.

Medicinsk teknologi var på globalt plan det område, der blev søgt flest europæiske patenter inden for i 2018, og farmaci og bioteknologi er blandt de områder, som så den største stigning i antallet af ansøgninger.

Glæde hos Dansk Industri
At Danmark ligger i front med patentansøgninger, vækker glæde hos Dansk Industri:

"Vi skal blive ved med at investere og tænke nyt, hvis vi skal blive ved med at konkurrere. Rigtig mange danske job og eksportindtægter bygger på patenter, så det er godt at se, at virksomhederne trækker så mange patenter hjem," siger DI's sundhedspolitiske chef, Mie Rasbech.

Hun benytter dog også lejligheden til at lufte en bekymring for nye EU-regler:

0:000:00