EL til regeringen: Vi bør uddanne dobbelt så mange pædagogiske assistenter

EFTERSPØRGSEL: Antallet af kvotepladser på uddannelsen som pædagogisk assistent bør fordobles, hvis ambitionerne fra aftalen om minimumsnormeringer skal indfries, mener EL. Radikale foreslår en samlet plan for uddannelsen af flere pædagoger.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Enhedslisten vil have sat turbo på uddannelsen af mere pædagogisk personale.

Jeg synes i den grad forudsætningerne har ændret sig. Vi er jo i forbindelse med aftalen om minimumsnormeringer blevet enige om et meget stort uddannelsesløft.

Jakob Sølvhøj
Børneordfører, Enhedslisten

Derfor lægger partiet nu pres på børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) for at fordoble antallet af pladser på den pædagogiske assistentuddannelse.

Fakta
Sådan er kvoterne for den pædagogiske assistentuddannelse fordelt i 2021
Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole 0
SOSU H 264
ZBC (SOSU Sjælland) 110
SOSU Nykøbing Falster 52
SOSU Fyn 67
SOSU Syd 54
SOSU Esbjerg 74
SOSU Fredericia-Vejle-Horsens 81
SOSU Herning 71
SOSU Østjylland 91
SOSU Randers 42
SOSU Skive-Thisted-Viborg 83
SOSU Nord 61
I alt: 1050

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

"Min opfordring er, at ministeren til de forhandlinger, der skal være til foråret, får ophævet den adgangsbegrænsning, der er i dag," siger Enhedslisten børneordfører, Jakob Sølvhøj.

SF og Radikale vil også gerne være med til at se på, om antallet af pladser på uddannelsen skal udvides. Sidstnævnte parti foreslår at lave en samlet plan for, hvordan området skal uddannelsesdækkes sammen med kommunerne. 

"Det kan godt være, der skal være flere pladser på assistentuddannelsen lige som vi skal uddanne mange flere meritpædagoger. Jeg vil gerne lave en samlet plan for det," skriver Radikales børneordfører, Lotte Rod, i en sms til Altinget.

Skal indfri "højt ambitionsniveau"
Ifølge Enhedslisten er det en vigtig forudsætning at fordoble antallet af pladser på uddannelsen, hvis ambitionerne fra aftalen om minimumsnormeringerne skal indfries.

Jakob Sølvhøj henviser til den del af aftalen om minimumsnormeringer, der handler om opkvalificering af det pædagogiske personale i institutionerne.

Her er partierne blandt andet blevet enige om, at det er en forudsætning for børnenes trivsel og udvikling, at de er omgivet af nok pædagogisk personale.

Derfor har de sat 100 millioner kroner af i 2023, og 200 millioner kroner hvert år frem mod 2030, der skal gå til uddannelsen af mere pædagogisk personale. For at få del i pengene skal kommunerne fremvise en plan for, hvordan pengene skal bruges til at indfri ambitionen om, at 85 procent af personalet skal have en pædagogfaglig uddannelse. 

0:000:00