Færre unge går direkte fra gymnasiet til en videregående uddannelse

FRAVALG: Flere unge fravælger at starte på en videregående uddannelse lige efter gymnasiet. De unge er på grund af fremdriftsreformen bange for at vælge forkert, forklarer professor.

Færre unge vælger i stigende grad at begynde på en videregående uddannelse direkte efter, at de har færdiggjort gymnasiet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 86 procent af de unge, der fik studenterhuen på i 2017, var tre måneder senere ikke påbegyndt en videregående uddannelse.<br>
Færre unge vælger i stigende grad at begynde på en videregående uddannelse direkte efter, at de har færdiggjort gymnasiet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 86 procent af de unge, der fik studenterhuen på i 2017, var tre måneder senere ikke påbegyndt en videregående uddannelse.
Foto: Kasper Palsnov / RItzau Scanpix
Simon Lessel

86 procent.

Så mange af dem, der fik hue på i sommeren 2017 som et symbol på deres færdiggjorte gymnasiale uddannelse, valgte ikke at fortsætte på en videregående uddannelse efter sommerferien. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed fortsætter tendensen fra sidste år, hvor 84 procent af de unge, der færdiggjorde en gymnasial uddannelse, fravalgte at fortsætte direkte på en videregående uddannelse. Tendensen har været støt stigende siden 2013, viser tal fra Danmarks Statistik.

At de unge fravælger at gå direkte fra gymnasiet til eksempelvis en videregående universitetsuddannelse skyldes blandt andet fremdriftsreformen, påpeger Peter Allerup, professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU).

De her tal er endnu et indlæg i en debat, vi har haft over de seneste år om, at bonusordningerne ikke virker.

Peter Allerup
Professor, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse

Tallene er simpelthen et udtryk for, at de unge er bange for at vælge forkert, lyder det fra Peter Allerup.

“Fremdriftsreformen spiller en stor rolle for de unge mennesker. De skal være sikre i deres valg i første omgang,” siger han og fortsætter:

“Og frygten for at vælge forkert bliver ikke mindre i en tid, hvor de mindre fag bliver pillet væk på universiteterne. Man skal som ung alt andet lige tænke sig lidt bedre om i dag, end man skulle for bare fem-seks år siden,” siger Peter Allerup.

En tackling til bonusordningerne
Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser også, at siden 2011 er der også sket en stigning i andelen af studerende, der ikke er påbegyndt en videregående uddannelse to år efter endt studie. Lidt mere end 32 procent af mændene har to år efter færdiggjort uddannelse ikke påbegyndt en videregående uddannelse, mens tallet er lige under 28 procent for kvinderne.

Professoren påpeger i samme moment, at tallene fra Danmarks Statistik skal ses som et bidrag til debatten om de karakterbonusordninger, der skal få de unge hurtigere i gang med en uddannelse.

0:000:00