Folketinget vil have mere forskning i magten – men regeringen afviser DF-forslag

MAGT: Socialdemokraterne vil gå i dialog med resten af Folketinget om et nyt forskningsprojekt om magt og demokrati i Danmark, men regeringen afviser DF-forslag om en opdatering af Magtudredningen.

Andreas Wind

Et nyt forskningsprojekt om demokrati og magt i Danmark kan være på vej, efter at Folketinget torsdag i sidste uge behandlede et beslutningsforslag fra DF.

Partiet ønsker at opdatere Magtudredningen fra 2003, der var kulminationen på et ni år langt forskningsprojekt, nedsat af Folketinget i 1994. Men den er ifølge Morten Messerschmidt (DF) forældet:

”Da den seneste magtudredning blev lanceret, var Facebook og Twitter ikke grundlagt, og den første iPhone havde vi stadig til gode. Udredningens konklusioner afspejler ikke længere det samfund, vi lever i,” sagde Messerschmidt, der i sin ordførertale også lagde vægt på magtbalancen mellem regeringen og Folketinget som noget, en ny udredning skal kortlægge.

Bred opbakning
Det forslag mødte anerkendelse i folketingssalen, hvor alle partier delte ønsket om mere forskning i magt og demokrati i Danmark. De sociale medier samt mistilliden til politikere og journalister blev nævnt som problemstillinger, et forskningsprojekt kunne afdække.

Manglende armslængde
Regeringen kan dog ikke støtte DF’s forslag, fordi det ifølge forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen ikke indeholder tilstrækkelig armslængde, når der lægges op til, at en række interessenter skal udarbejde projektet.

DF foreslår eksempelvis, at et udvalg bestående af eksperter fra blandt andet virksomheder og fagbevægelsen løbende skal dokumentere processen omkring en opdateret magtudredning.

Ministeren udviste stor interesse i mere forskning på området, men hun mener, at den diskussion bør finde sted under de årlige forhandlinger om forskningsreserven.

Se hele debatten i folketingssalen her fra klokkeslæt 11.44

0:000:00