Fra fond til forsker: 28 millioner skal trække ekstraordinær energiforsker til DTU

FONDE: Børnelungefonden giver seks millioner kroner til fem børnelungelæger, Novo Nordisk Fonden bevilger 156 millioner kroner til Danish Diabetes Academy, og endelig modtager DTU 28 millioner kroner fra Villum Fonden.

115.000 skoleelever løb 10,4 millioner kroner ind til Børnelungefonden i forbindelse med Team Rynkeby Skoleløbet 2017.
115.000 skoleelever løb 10,4 millioner kroner ind til Børnelungefonden i forbindelse med Team Rynkeby Skoleløbet 2017.Foto: Thomas Nørremark
Katrine Falk Lønstrup

Børnelungefonden overrækker fredag 19. januar seks millioner kroner til fem børnelungelæger, der skal forske i kritiske lungesygdomme hos børn.

Donationen på seks millioner er en del af de 10,4 millioner kroner, som 115.000 skoleelever indsamlede ved Team Rynkeby Skoleløbet 2017 og efterfølgende donerede til Børnelungefonden.

De fem børnelungelæger, der modtager støtte til forskning, er Kim Gjerum Nielsen fra Dansk BørneLunge Center på Rigshospitalet, Hans Bisgaard fra Dansk BørneastmaCenter, Helene Elgaard Kobbernagel fra Dansk Børnelunge Center på Rigshospitalet, Helene Marlies Rasmussen fra H.C. Andersen Børnehospital på Odense Universitetshospital og endelig Ulla Lei Larsen fra anæstesiologisk-intensiv afdeling på Odense Universitetshospital.

"Vi står ved begyndelsen af en forskningsindsats på børnelungeområdet, som længe har været underprioriteret. I år har vi modtaget ansøgninger for et samlet beløb fire gange større, end vi kan uddele. Interessen fra forskerne har været overvældende og ambitiøs, og der er arbejde, som bør støttes i mange år frem," siger Børnelungefondens formand, Søren Houman.

Fra Novo Nordisk Fonden til Danish Diabetes Academy
Novo Nordisk Fonden har bevilget 156 millioner kroner over en femårig periode til Danish Diabetes Academy ved Odense Universitetshospital, der er et landsdækkende initiativ for diabetesforskning og en forskeruddannelse, der samler både yngre forskere og seniorforskere fra universiteter, hospitaler og virksomheder i Danmark.

Bevillingen til Danish Diabetes Academy har til formål at give Danish Diabetes Academy mulighed for at uddanne næste generation af diabetesforskere og at skabe og understøtte forskningssamarbejder.

Fra Villum Fonden til DTU
Villum Fonden har bevilget 28 millioner kroner til DTU til at oprette et Villum Kann Rasmussen-professorat til katalyseforsker Jens Kehlet Nørskov. Det oplyser Villum Fonden til Altinget.

Jens Kehlet Nørskov er i øjeblikket ansat på Stanford University, hvor han blandt andet har forsket i, hvordan man kan finde nye typer katalyser, der kan anvendes til at udvikle bæredygtige teknologier til fremtidens produktion af brændstoffer og kemikalier.

”Denne type bevilling giver vi sjældent, og kun når muligheden opstår for at få en helt ekstraordinær forsker til et dansk universitet. Jens Kehlet Nørskov er i fuld gang med en enestående videnskabelig karriere, og vi er overbeviste om, at Jens kan fortsætte sin excellente forskning og udvikle et blivende forskningsmiljø på DTU, der vil levere resultater i særklasse i lang tid fremover,” siger Jens Kann-Rasmussen, der er bestyrelsesformand i Villum Fonden.

0:000:00