Fra fond til forsker: Intensiv træning er på linje med diabetesmedicin

FONDE: Gigtforeningen og Trygfonden er de store donorer i denne omgang. Pengene går blandt andet til det reumatologiske område og til kampen mod diabetes.

Foto: Bax Lindhardt /Ritzau Scanpix
Emil Dyrby

Gigtforeningen uddeler i alt 1,675 millioner kroner til fem forskere inden for det reumatologiske område. 

Størstedelen af bevilligen skal gå til 1. reservelæge Sengül Seven fra Rigshospitalet Glostrup. Han modtager en million kroner til et forskningsprojekt, der skal arbejde med at gøre det muligt tidligt i sygdomsforløbet at adskille patienter med rygsøjlegigt fra patienter med andre smertefulde tilstande i ryggen og raske personer.

Mekaniske skuldre og kroniske lungesygdomme
Gigtforeningen har desuden støttet Jeanette Trøstrup, ph.d.-studerende ved Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg, med 90.000 kroner til projektet "Reduction of shoulder complaints in employees with high mechanical shoulder exposures". 

Også Charlotte Hyldgaard, 1. reservelæge hos Lungemedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, har modtaget støtte fra Gigtforeningen i form af 50.000 kroner til projektet "Interstitiel lungesygdom og kronisk obstruktiv lungesygdom hos patienter med sklerodermi og polymyositis".

Til fysisk kamp mod diabetes
Professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen har modtaget 1,5 millioner kroner fra Trygfondens Center for Aktiv Sundhed til at udvikle en livsstilsintervention med fokus på intensiv fysisk træning i kampen mod type to diabetes og implementering af dette i kommunerne. 

Forskning har nemlig vist, at intensiv og superviseret fysisk træning kan være med til at behandle type to-diabetes på linje med medicin.

Bedre brystoperationer og flere smil
Trygfonden har ligeledes bevilliget 567.304 kroner til Cecilie Balslev Willert, læge på Herlev Hospital. Pengene skal bruges på et projekt, der skal samle viden om kvinder, der har gennemgået en brystoperation. Det overordnede mål med projektet er at kunne give brystopererede kvinder en mere positiv oplevelse i deres møde med sundvæsenet.

Samtidig har Trygfonden uddelt 200.000 kroner til Sisse Fisker, bestyrelsesformand hos velgørenhedsforeningen Smilfonden. Pengene skal bruges til afholdelse af Smilcamp 2018, der har til formål at give børn med kroniske sygdomme smil på læben i en hård hverdag, der ofte er styret af deres sygdom.

Smilfonden har i tre år afholdt weekendarrangementerne for de kronisk syge børn og deres forældre. Smilcamp udvider det koncept med en sommerlejr for børnene og deres forældre. 

0:000:00