Fra fond til forsker: Støtte til forskning i smerter, nyresygdomme og museumsformidling

FONDE: Uddelingen af fondsmidler har ikke stået stille over sommeren. Altinget giver her et overblik over, hvordan blandt andre Novo Nordisk Fonden og Velux Fonden har fordelt forskningsstøtte.

Blandt sommerens bevillinger er forskningsstøtte til undersøgelse
af nyresygdomme, arvelig tarmkræft og bedre støtte til unge pårørende til psykisk syge samt projekter
om museumsformidling.
Blandt sommerens bevillinger er forskningsstøtte til undersøgelse af nyresygdomme, arvelig tarmkræft og bedre støtte til unge pårørende til psykisk syge samt projekter om museumsformidling.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau
Amalie Bjerre Christensen

Selvom det politiske Danmark har holdt sommerferie, har Fondsdanmark gennem sommerferien haft travlt med at uddele midler til forskning.

Vi starter ved Aarhus Universitet, hvor Novo Nordisk Fonden har bevilget universitetets professor Robert Fenton 15 millioner kroner til et fireårigt projekt, der skal undersøge kroniske nyresygdomme gennem et samarbejde mellem to forskere, en kliniker og en grundvidenskabelig forsker.

Formålet er at skabe bedre forståelse for de mekanismer, der ligger bag nyresygdomme, ligesom håbet er, at samarbejdet kan munde ud i en bedre forebyggelse af kronisk nyresygdom.

Også kroniske smerter er i fokus, når professor på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital Nanna Brix Finnerup fremover bliver en del af det større europæiske samarbejdsprojekt med navnet IMI-PainCare. Med en EU-bevilling på 3,5 millioner kroner skal hun forske i innovativ smertebehandling og undersøge, hvordan der laves målrettede behandlingstilbud til kronisk smerteramte.

Nyt fyrtårnsmiljø i Aarhus
Vi bliver på Aarhus Universitet, hvor regeringen har givet et tilskud på 34,5 millioner kroner til et nyt ESS-fyrtårnsmiljø, ”SMART – Structure of Materials in Real Time”, som skal udnytte den danske investering i ESS, European Spallation Source, og bringe Danmark foran, når det kommer til materialeforskning.

Miljøet skal udnytte nye, teknologiske forskningsmuligheder inden for materialeforskning til at løse nogle af de udfordringer, verden står overfor, når det kommer til klima og fødevarer.

Bevillingen på 34,5 millioner kroner er afsat som led i aftalen om fordeling af forskningsreserven i 2018 mellem regeringen, DF, S, R og SF.

Velux Fonden støtter museer og ældres trivsel
Også Velux Fonden har uddelt donationer over sommeren.

Med 20,3 millioner kroner har Velux Fonden valgt at støtte fire museumsprojekter, der skal styrke forskning og nytænke formidlingen på flere af landets museer. Det drejer sig om Kvindemuseet, Nationalmuseet, Dansk Jødisk Museum, Den Gamle By og ROMU samt Arbejdermuseet, Sagnlandet Lejre og Immigrantmuseet.

0:000:00