Grænseproblemer kan være løst snart

LØSNING: De grænseproblemer, som igennem længere tid har stukket en kæp i hjulet på dansk Arktis-forskning, bliver formentlig snart løst. Inden sommerferien vil det nemlig igen være muligt at flyve fra Svalbard direkte ind til Station Nord i Nordøstgrønland, forventer Forsvarsministeriet.

Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

Hvis alt går, som Forsvarsministeriet håber, så kommer forskere fra Aarhus Universitet snart igen til at kunne flyve den hurtigste og billigste vej ind til universitetsforskningsstation Villum Research Station, der ligger i Nordøstgrønland lige ved siden af Forsvarets base Station Nord. Det samme gør sig gældende for de mange andre danske og internationale forskere, som benytter Villum Research Station som udgangspunkt for deres arktiske feltarbejde.

Det er nemlig planen, at Station Nord inden sommerferien skal opnå status som Schengen-grænseovergangssted. Det oplyser Forsvarsministeriet til Altinget.

Omvej på flere tusind kilometer
Den hurtigste vej for forskerne til Station Nord og Villum Research Station – hvis ikke det er muligt at få et lift med Forsvaret direkte fra Danmark – er at flyve via Svalbard. Men da Station Nord i dag ikke er Schengen-kontrolpost og da den norske ø Svalbard ikke er en del af Schengen-området, så skal rejsende fra Svalbard til Station Nord rejse via eksempelvis Kangerlussuaq eller Nerlerit Inaat for at komme til stationen. En omvej på flere tusind kilometer, som får transportomkostninger til at blive tredoblet.

Det har de skullet siden nytår, da Grønlands Politi først i midten af 2018 blev opmærksom på den hidtidige ulovlige trafik mellem Svalbard og Station Nord. Forbuddet mod direkte indrejse til Station Nord har dog stukket en stor kæp i hjulet på dansk Arktis-forskning og betydet, at både Aarhus Universitet og DTU Space har måttet aflyse feltarbejde i forårssæsonen.

Men nu ser det ud til, at der en løsning på vej.

Relevant uddannelse
Justitsministeriet nedsatte i efteråret 2018 en tværministeriel arbejdsgruppe. Den er nu kommet op med en løsning, hvor der lægges op til at gøre Station Nord til et grænseovergangssted i Schengen.

Når det er på plads, vil der skulle ske grænsekontrol i overensstemmelse med de i Grønland gældende Schengen-regler.

Når forskere og andre fremover kommer flyvende ind til Station Nord fra Svalbard, vil det være de seks soldater, som til daglig bemander og driver basen, som vil agere pas- og toldkontrollanter på vegne af Grønlands Politi.

”På grund af de ekstraordinære geografiske og befolkningsmæssige forhold i Nordøstgrønland er politimyndigheden uddelegeret til Forsvarets personel, som er til stede i nationalparken. Det vil derfor også være Forsvaret, der efter relevant uddannelse gennemført af politiet forestår den grænsekontrol, som vil skulle finde sted på Station Nord,” oplyser Forsvarsministeriet til Altinget.

0:000:00