Mange uafklarede spørgsmål i ny dimensionering af medicinstudiet

ANALYSE: Det nye indskrænkede optag på kandidatdelen på medicinstudiet kan give udfordringer i København og Odense – og Esbjerg og Køge satser på frivilligheden på nye kandidatuddannelser, men har travlt. Her er, hvad vi ved om den nye dimensionering af medicinstudiet.

Hvem skal have de nye medicinstuderende på bachelordelen, og hvor mange kommer ud på de nye kandidatuddannelser i medicin i Køge og Esbjerg og på hvilke vilkår? Det er nogen af de spørgsmål som skal besvares indenfor kort tid, her er, hvad vi ved nu. (Arkivfoto)
Hvem skal have de nye medicinstuderende på bachelordelen, og hvor mange kommer ud på de nye kandidatuddannelser i medicin i Køge og Esbjerg og på hvilke vilkår? Det er nogen af de spørgsmål som skal besvares indenfor kort tid, her er, hvad vi ved nu. (Arkivfoto)Foto: Ritzau Scanpix/ Jonas Skovbjerg Fogh
Toke Gade Crone Kristiansen

Sundhedsministeren og uddannelses- og forskningsministeren præsenterede for over to uger siden i en fælles udmelding en ny toleddet dimensionering af medicinstudiet med politisk opbakning til oprettelsen af to nye kandidatuddannelser i henholdsvis Køge og Esbjerg.

Men ud over de politiske signaler, så er hverken universiteter eller regioner blevet meget klogere siden, og en masse uafklarede spørgsmål hænger i luften.

For hvordan bliver de flere bachelorstuderende fordelt imellem universiteterne, og hvordan sikrer man, at studerende ikke fravælger kandidatuddannelserne uden for hovedbyerne og bliver i København og Odense?

Og så har man travlt, for de nye studerende, som skal spores ud på kandidatuddannelserne i Esbjerg og Køge, skal snart optages. 

Venter på ministeriet 
Uofficielt har der cirkuleret en orientering fra ministeriet, om at fordelingen af de nye pladser på bachelordelen bliver fordelt procentvist efter den nuværende dimensionering på medicinuddannelsen på landets universiteter.

Den nye dimensionering er tænkt som en bred regulering opad.

De uofficielle tal lyder således på omtrent 100 flere medicinstuderende på KU, 70 flere på AU, 55 på SDU og 30 på AAU. Den fordeling er dog ikke officielt bekræftet her to uger efter udmeldingen. 

Aarhus Universitet skal have flere 70 medicinstuderende, selvom der umiddelbart ikke er en lægedækningsforklaring på udvidelsen.

Men man tager gerne imod lidt flere studerende i Aarhus, lyder det fra Aarhus Universitet.

Dokumentation

Baggrund:

Mangel på uddannede læger i udkantsområderne og en stigende efterspørgsel på læger i den private sektor i blandt andet medicinalindustrien er baggrunden for, at regeringen udvider antallet af studiepladser på medicinuddannelserne, ifølge en pressemeddelelse fra Uddannelses- og forskningsministeriet og Sundhedsministeriet.

Udvidelsen skal også understøtte ønskerne fra henholdsvis Region Syddanmark og Syddansk Universitet og Region Sjælland og Københavns Universitet om at oprette nye medicinuddannelser i Esbjerg og Køge.

De 250 nye studiepladser på bacheloruddannelserne kommer oven i 50 ekstra studiepladser, som sidste år blev besluttet oprettet på medicinstudiet på Aalborg Universitet. Det skete som opfølgning på Lægedækningsudvalgets rapport, der i januar sidste år konkluderede, at hvor der ikke i Danmark under ét tegner sig en mangel på læger i fremtiden, så risikeres der betydelige udfordringer med at sikre tilstrækkelig lægedækning i yderområderne.

Todelt-dimensionering

Der indføres samtidig en 2-delt dimensionering, så der fra 2019 kan optages i alt 1.661 studerende på bacheloruddannelserne og 1.395 studerende på kandidatuddannelserne. Studerende vil fortsat have et retskrav på optagelse på kandidatuddannelsen i forlængelse af bacheloruddannelsen på samme universitet.

Oprettelsen af nye medicinuddannelser i Køge og Esbjerg vil fortsat skulle prækvalificeres.

Der vil fremadrettet alene blive udbetalt uddannelsestilskud svarende til den fastsatte dimensionering.

Kilde: Ufm.dk


0:000:00