Maratonmøder venter i EU-forhandlingerne om sundhedsdata

Torsdag aften afgøres det, om der vil blive truffet nogen beslutning om det europæiske sundhedsdataområde inden EU-valget. "Det er den sidste mulige dato for at nå en aftale", siger en kilde med indsigt i forhandlingerne til Altinget.

Foto: Frederick Florin/AFP/Ritzau Scanpix

Denne artikel er oversat fra svensk og skrevet af Linda Berglund, redaktør på Altinget Vård och hälsa samt Altinget Omsorg.

Trepartsforhandlingerne om det europæiske sundhedsdataområde, EHDS, har været i gang siden før jul, og nu begynder det at haste, hvis parlamentet skal kunne træffe beslutning i denne mandatperiode.

I aften finder endnu et forhandlingsmøde sted. Ifølge den oprindelige tidsplan skulle forhandlingerne have været afsluttet den 7. marts.

”Hvis de bliver enige nu på torsdag eller natten til fredag, kan der stemmes om aftalen på den sidste plenarforsamling i Strasbourg i april,” siger en kilde til Altinget.

Da Parlamentet præsenterede sin holdning før forhandlingerne i december, blev tidsplanen for implementeringen og medlemsstaternes muligheder for at fravælge deling af visse datasæt fremhævet som mulige knaster.

Europa-Parlamentets holdning er, at patienter også skal have ret til at sige nej til sekundær brug, opt-out.

At det er et af de spørgsmål, der stadig skal enes om, bekræftes af det svenske Socialministerium.

"Der er flere større spørgsmål i forhandlingerne. Et sådant spørgsmål er retten til opt-out, dvs. retten for personer til at modsætte sig, at deres sundhedsdata deles til sekundær brug, f.eks. til forskning og forskellige innovationsprojekter. I dette spørgsmål ønsker Parlamentet en harmonisering af rettighederne for personer, dvs. at de samme regler skal gælde i hele EU, mens Rådet derimod ønsker en vis fleksibilitet", skriver Simon Hoff, pressemedarbejder hos socialminister Jakob Forssmed i en e-mail til Altinget.

Andre spørgsmål, der ifølge Altingets oplysninger stadig står tilbage, er datalagring uden for EU og hvor længe parallelt eksisterende systemer i medlemsstaterne kan forblive aktive.

0:000:00