Regeringer på stribe har ønsket at ændre optagesystem til studier - men eksperter ser intet akut problem

SVM-regeringen vil komme med et bud på et nyt system for optagelse på de videregående uddannelser, står der i regeringsgrundlaget. I uddannelsessektoren og hos en professor i videregående uddannelser ser man dog ikke et akut behov for forandringer. 

Over 60.000 studerende fordeles hvert år på universiteter, professionshøjskoler og andre videregående uddannelser. Ekspert mener at systemet er velfungerende, og det mindst ringe, man kan få, men der har i årevis været konstant politisk appetit på at lave det om. 
Over 60.000 studerende fordeles hvert år på universiteter, professionshøjskoler og andre videregående uddannelser. Ekspert mener at systemet er velfungerende, og det mindst ringe, man kan få, men der har i årevis været konstant politisk appetit på at lave det om. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

I dag, 15. marts, er der deadline på ansøgninger til kvote 2-optaget på de videregående uddannelser.

Står det til SVM-regeringen skal adgangen til uddannelse gennem kvote 2 udvides, og et nyt optagelsessystem indføres. Det står i regeringsgrundlaget fra december 2022. Men siden er der ikke sluppet meget ud om regeringens planer for et nyt optagelsessystem.

Både den tidligere S-regering og VLAK-regeringen før den havde som mål at ændre systemet, men nåede ikke at gøre det før et valg.

I dag er der delte meninger om, hvorvidt et nyt system er nødvendigt. Hos Danske Universiteter kan man eksempelvis godt se fornuft i at justere, men ikke i en grundlæggende reform.

"Vi synes, det nuværende system langt hen ad vejen er godt. Vi ser nærmere et behov for justeringer, hvor de unges karakterer fra gymnasieskolen fortsat er det bærende, og hvor kvote 2 er lidt større," skriver direktør Jesper Langergaard i en mail til Altinget.

Der er lidt mere appetit på forandringer hos Danske Professionshøjskoler. Forkvinde Camilla Wang mener, der er behov for et eftersyn af det efterhåndne 40 år gamle system, og at politikerne bør lave justeringer, som gør uddannelser som pædagog og sygeplejerske mere attraktive.

"Det er uhensigtsmæssigt, at en høj adgangskvotient bliver opfattet som lig med høj prestige og kvalitet. Det er en uheldig spiral, vi bør gøre op med," skriver hun i en mail til Altinget.

Hun mener, at regeringen bør se på optagelsessystemet i forbindelse med den kommende reform af professionsuddannelserne, som regeringen forventer at komme med et udspil til inden sommerferien.

Spørger man den erfarne uddannelsesforsker og professor MSO på Vive, Jens-Peter Thomsen, så ser han slet ikke et behov for en reform af det eksisterende system.

0:000:00