Opposition: Universitetsforslag bryder med armslængdeprincip

ARMSLÆNGDE: Det bryder med armslængdeprincippet, når ministre skal godkende bestyrelsesformænd, før de kan blive valgt til universiteter. "Man åbner en korridor fra ministerkontoret ind i universitets hjerte," lyder det fra Radikale.

Mads Gluud Jørgensen

Regeringen, Dansk Folkeparti og S grundlagde tirsdag i Folketinget flertallet for, at universiteter nu får ændret deres kontrakter fra udviklingskontrakter til rammekontrakter, hvilket vil gøre det mere fleksibelt, lyder det fra regeringen.

Det var alle partier faktisk enige i, var en god ide, men en lille detalje i forslaget gjorde, at rød blok med undtagelse af Socialdemokratiet stemte imod.

For forslaget indebærer nemlig, at ministeren skal godkende bestyrelsesformanden, før denne kan blive godkendt i et universitet.

Og selvom det først er et uafhængigt nævn, der nominerer en kandidat til posten, så bryder det med armslængdeprincippet, lød det fra modstandspartierne.

"Bestyrelsen skal være uafhængig."

"Vi er bange for, at man har åbnet en korridor fra ministerkontoret ind i universitetets hjerte," sagde Sofie Carsten Nielsen (R).

Men det skal netop legitimere valget af bestyrelsesformanden, når en minister siger god for ham eller hende ifølge uddannelsesministeren.

Desuden kommer det ikke til at forekomme, at en minister siger nej til en bestyrelsesformand, medmindre det er en "meget modig minister".

"Jeg tror, det er en meget modig minister eller en meget dumdristig minister, som bare kaster sig ud i det blå og afviser at godkende en universitetsformand," sagde Søren Pind (V) og fortsatte:

0:000:00