Regeringen vil undersøge sosu- og sygeplejerskemangel

REKRUTTERING: Hvordan får vi unge til at blive sygeplejersker og sosu-assistenter, og hvordan får vi dem ansat i det nære sundhedsvæsen? Det er de spørgsmål, som en tværministeriel undersøgelse nu skal svare på.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Der mangler sygeplejersker og sosu-medarbejdere til at løfte opgaver i ældreplejen og det nære sundhedsvæsen.

Nu sætter regeringen gang i en undersøgelse, der skal munde ud i et svar på netop det spørgsmål. En arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Danske Regioner, KL og fem forskellige ministerier skal kortlægge området og finde svar på de spørgsmål inden for tre overordnede emner:

1) Hvor mange sosu-medarbejdere og sygeplejersker er ansat i kommuner og regioner lige nu - og hvor mange er på deltid, og hvor stort er sygefraværet?

2) Hvor mange søger ind på sosu- og sygeplejerskeuddannelserne? Og hvor mange falder fra igen?

3) Hvorfor er det svært at rekruttere til arbejdspladser og uddannelser? Hvad kan man gøre ved det?

Lokale løsninger ligesom lægemangel
Især sygeplejersker kommer der til at være mere brug for, i takt med at flere patienter skal behandles uden for sygehusene, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V):

"Når almen praksis og de kommunale sundhedstilbud skal stå for en større del af patientbehandlingen i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, vokser behovet for velkvalificerede sygeplejersker," siger sundhedsministeren i en pressemeddelelse, hvor hun også lægger særligt vægt på de lokale aspekter:

"Når vi ser på lægemanglen, ser vi også, at der er kommet nogle virkelig gode lokale løsninger frem, hvor man for eksempel skaber en bedre sammenhæng mellem uddannelsen og det lokale ansættelsessted. Forhåbentlig vil kortlægningen give et fundament for lignende gode løsninger på sygeplejerskeområdet."

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) understreger også vigtigheden af sygeplejersker i fremtidens sundhedsvæsen:

0:000:00