Kritik af EU's nye forskningsbudget: "Man nedprioriterer fremtiden"

HORIZON: Forhandlingerne om EU's næste budget endte med, at EU's store forskningsprogram blev en del mindre end det så ud til i foråret. Det afføder skuffelse blandt universiteter og forskere i Danmark og Europa.

Foto: Francois Walschaerts/AFP/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Budgettet til EU's nye syvårige forskningsprogram er blevet reduceret fra 83,5 milliarder euro i det oprindelige forslag fra 2018 til samlet 80,9 milliarder euro i det vedtagne budget.

På papiret er reduktionen ikke voldsom, men resultatet vækker alligevel skuffelse hos forskere og universiteter, da der undervejs i forhandlingerne var udsigt til en langt større pengepulje til europæisk forskning og innovation.

Bare i maj i år foreslog kommissionen at hæve det samlede beløb til Horizon-Europe-programmet til 94,4 milliarder euro, ved at bruge tilføre 13,5 milliarder fra den såkaldte Genopretningsfond til de 80,9 milliarder, der var afsat til Horizon på det daværende budget-forslag fra Kommissionen.

"Det er rigtig ærgerligt"
Men i de sidste forhandlinger svandt både pengene fra budgettet og de ekstra midler fra Genopretningsfonden ind til henholdsvis 75,9 milliarder og fem milliarder.

Man har nedprioriteret fremtiden i det konkrete budget, og det synes jeg er rigtig ærgerligt

David Dreyer Lassen
Bestyrelsesformand, Danmarks Frie Forskningsfond

"Vi synes, det er rigtig ærgerligt at resultatet ligger et pænt stykke fra de oprindelige forslag både fra EU-Parlamentet og EU-Kommissionen. Det giver nogle begrænsninger for forksningen i fremtiden," siger David Dreyer Lassen, bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond:

"Det er klart, at man skal lande et kompromis, men man har nedprioriteret fremtiden i det konkrete budget, og det synes jeg er rigtig ærgerligt."

Hos Dansk Industri ser underdirektør Mette Fjord Sørensen med ansvar for bl.a. forskning anderledes på sagen:

"Nu endte vi på knap 81 milliarder euro, hvilket er mindre end forventet - men Storbritannien træder ud, og det skal man have med i ligningen. Der er faktisk tale om en større pulje pr. land i det nye program med 27 lande," siger hun og fortsætter:

"Man kunne selvfølgelig godt have ønsket sig mere, men det er i vores øjne en positiv udvikling i EU's forskningsbudget," siger Mette Fjord Sørensen.

0:000:00