Vrede og en tabt underkæbe: Erhvervsorganisationer og fagforeninger kritiserer aftale om at skære på universiteter

Fredag blev regeringen og partierne bag kandidatreformen enige om, hvilke universiteter, der skal skære mest i deres optag. Det har vakt stor utilfredshed blandt stort set alle aktører.

Det er ikke mange pæne ord, en ny aftale om begrænsning af optaget på universiteter får med sig. Blandt andet er administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen meget kritisk. 
Det er ikke mange pæne ord, en ny aftale om begrænsning af optaget på universiteter får med sig. Blandt andet er administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen meget kritisk. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Fredag blev partierne bag kandidatreformen enige om, hvordan loftet over antallet af studerende på de enkelte universiteter skal fordeles.

Samlet set skal optaget på universiteterne begrænses til at være 10,2 procent under det gennemsnitlige optag i årene 2018-2022.

Det vækker frustration og ærgrelse hos erhvervsorganisationer og universiteter.

Hos Dansk Erhverv er der stor frustration over at DTU, ITU og CBS skal have skåret i deres optag.

"Når man fjerner pladser på tre universiteter med lav ledighed, som kunne optage flere, så er det en aftale, der trækker den helt forkerte vej," siger Mads Eriksen Storm, uddannelsespolitisk chef ved Dansk Erhverv.

Hos Dansk Industri er administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen også bekymret for konkurrenceevnen i fremtiden.

Han er desuden kritisk overfor at der bliver lagt et loft på, hvor mange studerende, universiteterne må optage, og at loftet løbende bliver justeret efter demografien. Det betyder mindre optag, hvis årgangene bliver små.

{{toplink}}
Læs også

"Vi stiller os helt uforstående overfor, hvordan mindre årgange skulle betyde mindre behov for kvalificerede medarbejdere. Dem bliver der færre af med denne aftale. Det sker på trods af, vi ved, at den største begrænsning for danske virksomheders vækst er mangel på kvalificerede medarbejdere. Så det her er alvorligt," siger Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse.









0:000:00