Japan vil have landbaseret missilforsvar

De har overvejet det gennem længere tid. Men efter Nordkoreas seneste missiltests har Japan nu konkrete planer om at sætte fart på etableringen af et landbaseret missilforsvar kaldet AEGIS ashore i stil med det anlæg, som USA har taget i brug i Rumænien og det anlæg, som man indvier næste år i Polen. Derfor vil man fremlægge en finansieringsanmodning i næste finanslov, så man kan gå igang med at designe anlægget. Det oplyste kilder i den japanske regering i sidste uge til flere medier.

Indtil nu har overvejelserne kun gået på at bede om penge til et studie af mulighederne ved et AEGIS-anlæg. Et sådan anlæg koster formentlig mindst 4,8 mia. kroner.

Japan har i forvejen fire destroyere med AEGIS-system og SM-2 og SM-3 missiler. Et landbaseret anlæg vil markant styrke landets missilforsvar, der i dag består af AEGIS-destroyerne samt et landbaseret Patriot Advanced Capability-3 interceptor-system, som er en form for "last line of defense". Efter Nordkoreas trusler mod det amerikanske territorium Guam har Japan deployeret PAC-3 launchere til tre lokationer, der ligger på den bane, som nordkoreanske missiler mod Guam sandsynligvis vil flyve i.

Login