Oprustning i Arktis

Arktis er som bekendt den store ubekendte faktor i fremtidens danske forsvars- og sikkerhedspolitik. Nogen forudser en forholdsvis fredelig fremtid højt mod nord, mens strammere som undertegnede, ikke tror at det kommer til at gå så glat, når der sandsynligvis pibler olie frem og åbner sig nye vigtige sejlruter.

Hvad man tror der vil ske smitter naturligvis meget af på, hvordan man mener det dansk forsvar bør organiseres i fremtiden og hvilke kapaciteter man bør råde over.

Derfor er det interessant at holde øje med hvad de andre gør. Og her hæftede jeg mig i dag ved to historier. Først og fremmest historien om, at russerne nu genåbner flere flyvebaser i det arktiske område. To baser allerede her til sommer og yderligere en næste år.

Login

 • Anmeld

  Ceb

  "including the construction of military icebreakers"

  De vil mange ting, de canadiere.

 • Anmeld

  Cphmoose

  Den her rapport er ikke uinteressant når vi taler dansk tilstedeværelse i nordatlanten.

  http://sermitsiaq.ag/sites/default/files/fsb_maritime_sikkerhed_i_nordatlanten_rapport_final.pdf

  for kort omtale se http://sermitsiaq.ag/node/128180

  Så mens Andreas og andre drømmer om kampfly eller droner på Sønderstrørm så skulle vi måske nøjes med at lede efter penge til at komme tilbage på det niveau vi havde engang i 80erne og starten af 90’erne.

  Cphmoose

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Et af de forslag FSB rapporten omtaler er en permanent udstationering af 2 AW101 fra Esk.722 i Grønland - den form for tankegang var nok baggrunden for at jeg i en optælling af behovet for nye marine helikoptere medtog 1 stk fast stationeret ved Grønlands Kommando, som det dengang hed - Nu: Arktisk Kommando - i Nuuk.

  Nu har Air Greenland jo nettop købt 2 stk EC225 til afløsning af de 2 resterende S61N årgang 1965. Derfor kunne man måske vurdere at der var mer økonomi i at anskaffe yderligere 2 stk EC225/725 til Arktisk Kommando, og lade dem vedligeholde af Air Greenland’s værksted i Nuuk.

  Derudover blir det interessant at se hvad Island anskaffer i sit fælleskøb med Norge.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Man kunne jo også udstyre politimesteren i Grønland med de 2 helos - han har jo allerede skibe til SAR, og er ansvarlig for jobbet, så hvorfor ikke også helo.

 • Anmeld

  Cphmoose

  @Lars-Henrik

  Eurocopter tror fx på EC225 i Norge.

  Se:
  http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/135591/eurocopter-offers-ec225-for-norway-sar-bid.html

  Fornuft og mening i forhold til NHI’s bud i samme konkurrence med NH-90 er totalt forsvundet for mig.

  Men det er nok kun i DK at NHI og Eurocopter er samme virksomhed når vi skal overbevises om NH-90’s imponerende industrielle baggrund. Eller så er der lidt for meget spin over deres konsulenter.

  Cphmoose

 • Anmeld

  DTU skal se på UAV-muligheder over Arktis « nytkampfly.dk

  [...] faktisk kun dække en lille del af Arktis - Global Hawk er hundedyr. Canada har købt tre af den særlige arktis-udgave Polar Hawk til USD 150 mio. per styk. Rundt regnet det samme som to kampfly - Ubemandede fly er ikke det samme [...]

 • Anmeld

  Jesenia

  Encore un poste incontestablement intéressant