Sofaen er lånt af dronningen, mødebordet er fra Den Blå Avis - skal Guldslottet stadig være Forsvarets?

BESØG: Hver gang forslaget, om at flytte Hærens Officersskole væk fra Frederiksberg Slot, kommer op, så udløser det stærke følelser. Altinget har besøgt det mere end 300 år gamle slot for at blive klogere på slottet og dets betydning for uddannelsen af officerer til Hæren.

<i>Frederiksberg Slot har betydning for korpsånden blandt Forsvarets officerer, mener Forsvarsakademiets chef Henrik Ryberg.</i>
Frederiksberg Slot har betydning for korpsånden blandt Forsvarets officerer, mener Forsvarsakademiets chef Henrik Ryberg.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

Det er de færreste offentlige bygninger, der har en riddersal, et mødelokale med guld på væggene, et andet lokale med sofaer udlånt af Hendes Majestæt Dronningen og sin egen kirke. Men det er tilfældet på Frederiksberg Slot, som i mere end 150 år har huset Hærens Officersskole.

Med jævne mellemrum foreslås det fra politisk hold, at flytte officersskolen væk fra slottet. For hvorfor skal Hærens officerer partout uddannes på et mere end 300 år gammelt slot mange hundrede kilometer væk fra hovedparten af Forsvarets arbejdspladser? Det burde da kunne gøres mere effektivt? Ikke mindst hvis man samler nationens tre officersskoler i mere moderne omgivelser.

Senest var det det socialdemokratiske folketingsmedlem Bjarne Laustsen, der trak den gamle traver af stalden og i et debatindlæg i Altinget i januar argumenterede for at samle Hærens, Søværnets og Flyvevåbnets officersskoler på Fyn. De to sidstnævnte er for få år siden rykket fra Jonstrup og Holmen til Svanemøllens Kaserne, mens Hærens officerer fortsat uddannes fra slottet på toppen af Valby Bakke. Sådan som det har været tilfældet siden 1868.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00