Dødsfald: FN's tidligere generalsekretær Javier Pérez de Cuéllar (100 år)

Diplomat, politiker og tidligere FN generalsekretær og premierminister i Peru Javier Pérez de Cuéllar er død. Han blev 100 år.

Ghita Nidam Møller

Javier Felipe Ricardo Pérez de Cuéllar var en politisk frontmand og fortaler for fred både nationalt i Peru og internationalt som tidligere præsident for FN's Sikkerhedsråd og som FN generalsekretær.

Det skriver Globalnyt.

Javier Pérez de Cuéllar sad i spidsen for FN fra 1982 til 1991 som den første latinamerikanske generalsekretær nogensinde. 

I sin tid som FN-overhoved blev han anerkendt med adskillelige hæderspriser for sin fredsorienterede og diplomatiske tilgang i en krigs- og konfliktfyldt verden. En verden præget af Sovjetunionens sammenbrud og internationale krige i Mellemøsten, Sydamerika og Afrika.

Det var blandt andet FN's fredsbevarende styrke under hans ordre, der i 1988 vandt Nobels fredspris for styrkens arbejde i de to tidligere portugisiske kolonier Mozambique og Angola.

I Peru var han ligeledes en respekteret diplomat og politiker.

Javier Pérez de Cuéllar tabte i første omgang præsidentvalget i 1995 til den senere korruptionsanklagede Albert Fujimori, men han nåede sidenhen i en alder af 80 år at vinde valget og tjene Peru i et år som både premier- og udenrigsminister.

5. marts sov den 100-årige ind og fik fred i sit hjem i Lima, Peru.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024