Analyse af 
Erik Holstein

Kannibalen Alex mæsker sig i blå stemmer, men duer ikke til at flytte vælgere over midten

LA's succes skyldes kannibalisme i den blå blok, Moderaterne taber lidt til alle sider, og de frafaldne socialdemokrater får eksil hos SF. Det og meget mere kan aflæses af en ny analyse af af de store vælgervandringer siden valget. Mere end 40 procent af vælgerne har skiftet parti, og omkring 588.000 af regeringspartiernes vælgere har fundet nye græsgange.

Alex Vanopslagh og Liberal Alliance er gået støt frem i meningsmålingerne siden folketingsvalget, men succesen flytter kun rundt på de blå vælgere.
Alex Vanopslagh og Liberal Alliance er gået støt frem i meningsmålingerne siden folketingsvalget, men succesen flytter kun rundt på de blå vælgere.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Hvis den succesombruste LA-leder Alex Vanopslagh på et tidspunkt lader sig lokke af sirenesangen og bebuder sit statsministerkandidatur, skal han have løst et åbenlyst problem: Han skal være i stand til at nappe vælgere fra andre partier end de blå alliancepartnere. Og på det punkt er der rigtig langt hjem.

Det fremgår klart af de vælgervandringer efter folketingsvalget i 2022, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har analyseret for Altinget.

Tallene er nettotal, og siden valget har Liberal Alliance fået svimlende 213.000 nye vælgere i nettotilgang. Et utroligt resultat på meget kort tid, som tilmed bygger oven på en eksplosiv fremgang ved folketingsvalget.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024