Kommentar af 
Jonas Parello-Plesner

Løkke skal huske, at i Kina spiser de udenrigsministre

Når Lars Løkke Rasmussen gæster den kinesiske udenrigsminister, bør han gøre det klart, at Danmark står sammen med vores allierede i USA, EU og Nato, skriver Jonas Parello-Plesner.

Det forlyder, at udenrigsministeren lader telefonen blive hjemme under Kina-besøget. Hos hvilken strategisk partner tør man ikke tage sin telefon med af sikkerhedshensyn, skriver Jonas Parello-Plesner. Fotoet er fra Lars Løkke Rasmussens besøg i Kina i 2017.
Det forlyder, at udenrigsministeren lader telefonen blive hjemme under Kina-besøget. Hos hvilken strategisk partner tør man ikke tage sin telefon med af sikkerhedshensyn, skriver Jonas Parello-Plesner. Fotoet er fra Lars Løkke Rasmussens besøg i Kina i 2017.Foto: Jason Lee/Reuters/Ritzau Scanpix
Jonas Parello-Plesner
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens (M) besøg i Kina for at forny det strategiske partnerskab deler forståeligt de politiske vande. 

Jeg var selv med som diplomat i 2008 i Beijing til at forhandle og indgå i det strategiske partnerskab. Forudsætningen dengang var, at Kina ville fortsætte sin liberaliseringsproces, som startede i 1990’erne, og at det danske partnerskab ville være med at skubbe på for det. 

I 2023 ser virkeligheden meget anderledes ud. Kina er blevet mindre liberalt, mere undertrykkende, mere internationalt truende. 

Vi troede, at vi fodrede en delfinunge, der ville med i det internationale system, men i 2023 står vi over for en kæmpe hvidhaj, der sultent endda spiser sine egne. Kinas udenrigsminister Qin Gang forsvandt sporløst over sommeren uden nærmere forklaring. Han er faldet i politisk unåde på eller anden vis, selvom han tidligere blev set som en Xi-Jinping favorit.

Der skal klare budskaber på bordet. Om krigen i Ukraine skal det siges ligeud, at Kina satser på den forkerte hest – altså Putin – og Danmark bør derfor støtte sanktioner mod kinesiske virksomheder, hvis Kina leverer militærstøtte til Ruslands angrebskrig. 

Jonas Parello-Plesner

Nu er den tidligere udenrigsminister Wang Yi blevet genindsat, som om intet var hændt. Det giver påmindelser om Maos udrensninger. 

Kina under Xi Jinping har valgt ét-mandsstyret; og valgt undertrykkelsen og den digital overvågning som sine varemærker. Xi har Putins Rusland som strategisk allieret; en autokratisk alliance med et styre, som dagligt spreder død og ødelæggelse i nabolandet Ukraine.  

Det generede ikke Xi at tage på besøg hos Putin i april, samtidig med at den Internationale Straffedomstol udstedte en arrestordre på Putin for krigsforbrydelser i Ukraine. 

Dette kinesiske styre har Danmark ikke længere interesse i at kalde en strategisk partner. Xis Kina har diametralt modsatrettede interesser fra os. Den verden, Xi ønsker, er den stærke mands. Stærke magter som Kina og Rusland bestemmer i og over mindre nabolande. Den internationale retsorden udhules – som Kina gør det med havretten i det Sydkinesiske Hav. 

Det forlyder, at udenrigsministeren lader telefonen blive hjemme under Kina-besøget. Hos hvilken strategisk partner tør man ikke tage sin telefon med af sikkerhedshensyn? 

Ja, lyder modargumentet, Kina er og forbliver verdens næststørste økonomi og en vigtig handelspartner for Danmark. Men vores største markeder for eksport findes i USA og Tyskland – blandt vores værdimæssigt og sikkerhedsmæssigt allierede. Det er derfor fortsat i vores økonomiske interesse, at dansk Kina-politik forankres i vores samarbejde med USA og EU. 

Det kan blive tonedøvt, hvis udenrigsministeren kun taler dansk handel i en osteklokke med Kina, når USA bare for nogle dage siden indførte yderligere eksportbegrænsninger for at sikre, at amerikanske virksomheder ikke styrker Kinas militære kapabiliteter på områder som kvantecomputere, kunstig intelligens med mere.

Læs også

Og i Bruxelles arbejder kommissionsformand Ursula von der Leyen på at formindske risikoen for EU og medlemslandene ved overdreven afhængighed af Kina på alt fra telekommunikation til sjældne jordarter. Det omtaler hun som ”de-risking,” et begreb, der er blevet det nye Bruxelles-mantra i forholdet til Kina. 

Der skal klare budskaber på bordet. Om krigen i Ukraine skal det siges ligeud, at Kina satser på den forkerte hest – altså Putin – og Danmark bør derfor støtte sanktioner mod kinesiske virksomheder, hvis Kina leverer militærstøtte til Ruslands angrebskrig. Kinas såkaldte fredsplan er en gimmick, der ikke forlanger russisk tilbagetrækning, som er forudsætningen for fred. 

Om Taiwan skal det siges lige så klart, at selvom Danmark fører en ét-Kina politik, har det aldrig betydet, at Kina har carte blanche til med militær magt og intimidering at forrykke balancen i Taiwan-strædet.

Hvis Kina angriber Taiwan, bryder landet en international grundnorm. Danmark skal som minimum være klar til at iværksætte stærke sanktioner, og vores virksomheder klar til at forlade markedet.

Jonas Parello-Plesner

Vi var ikke klare nok i spyttet over for Putins invasionsplaner i Ukraine. Lad os derfor være det over for Xi Jinping omkring Taiwan.  

Xi har bedt sit militær om at være klar til en invasion i 2027. Hvis Kina angriber Taiwan, bryder landet en international grundnorm. Danmark skal som minimum være klar til at iværksætte stærke sanktioner, og vores virksomheder klar til at forlade markedet.

Forudgående afskrækkelse er endnu bedre, så udenrigsminister Løkke Rasmussen bør fremhæve det budskab overfor udenrigsminister Wang Yi i deres private samtale. 

Jeg er ikke imod, at en dansk udenrigsminister tager til Kina, men det skal være med klare budskaber, der er tilpasset den nuværende virkelighed – altså en sanddruelig vurdering af Xi Jinping og det kinesiske kommuniststyre – og som har klangbund i vores alliancer både med USA og i EU samt Nato. 

Lars Løkke Rasmussen udtaler op til besøget, at hvis ”vi kun kan samarbejde med dem, der er som os selv, ville vi sidde tilbage i en meget lille klub”, men da præsident Biden afholdt globalt demokratitopmøde i foråret, var det med over 100 lande som deltagere. Det er den rette klub. Den er slet ikke så lille endda. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Parello-Plesner

Direktør, Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Rasmussen Global, non-resident Senior Fellow, German Marshall Fund, sikkerhedspolitisk kommentator, Altinget og Berlingske
ecole nationale d’administration (ENA 2004), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2000), master of science (London School of Economics 1999)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Xi Jinping

Præsident, Folkerepublikken Kina, generalsekretær, Kinas kommunistiske parti

0:000:00