Løkke vil have reformer: "Folk vil gerne have forbedringer, men de hader forandringer"

Lars Løkke Rasmussen ser aftaler om landbrug og sundhed som afgørende for at bevise, at SVM-regeringen "kan noget". Det sagde han på Folkemødets hovedscene, hvor han erklærede behov for skærpet reformappetit i regeringen. 

Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, mener, at SVM-regeringen kan bevise sig med en snarlig aftale om landbruget og sundhedsvæsnet. 
Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, mener, at SVM-regeringen kan bevise sig med en snarlig aftale om landbruget og sundhedsvæsnet. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det blev søndag til en regulær vælgerlussing til regeringspartierne, da de ved EU-valget tabte cirka hver tredje stemme i forhold til resultatet ved folketingsvalget forrige år.

En del af forklaringen er, at vælgerne ikke har opdaget de resultater, som SVM-regeringen har nået, lød det torsdag fra udenrigsminister og formand for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, på Folkemødets hovedscene. 

"Det går faktisk rigtig godt, hvis man ser på, hvilke resultater vi opnår. Men vi er ikke i tilstrækkelig grad kommet ud over rampen med det," sagde han her. 

Allerede på valgnatten fik det skuffende resultat Lars Løkke Rasmussen til at tale om behovet for et "revitaliseret" regeringssamarbejde.

Fra scenen, hvor han i stedet for at holde en traditionel partiledertale lod sig interviewe af Politikens Elisabeth Svane, gik han i flere detaljer:

Det drejer sig især om at levere på landbrug og sundhed.

Jeg håber da på, at inden vi går på sommerferie, så får vi en historisk aftale omkring dansk landbrug og natur

Lars Løkke Rasmussen (M)
Formand for Moderaterne og udenrigsminister

"Jeg synes, at vi skal levere på de løfter, vi har givet. Et godt sted at starte er på sundhedsområdet," svarede Lars Løkke Rasmussen på et spørgsmål om, hvordan SVM-regeringen skal komme videre efter dens tilbageslag i søndags.

Han erklærede samtidig, at hans tilgang til en kommende sundhedsaftale er, at der gerne må ske store forandringer af området.

”Man kan ikke tage et ordentligt jerngreb, uden nogen støder sig på det og får fingrene i klemme. Men det har vi muligheden for at gøre. Jeg synes, at vi skal skærpe vores appetit og begejstring over de muligheder, vi har for at forandre Danmark blivende," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Læs også

Køber ingen af modellerne

SVM-regeringen modtog tirsdag i denne uge en længe ventet rapport med anbefalinger til, hvordan sundhedssystemet kan indrettes i fremtiden.

Her anbefalede eksperterne tre modeller, hvor den ene groft sagt drejer sig om at nedlægge regionerne og erstatte dem af en statslig styring af sundhedsvæsenet. 

Men Lars Løkke Rasmussen afviste på scenen at omfavne nogle af de modeller, som ekspertgruppen har tegnet op. 

"Jeg er ikke nødvendigvis til bare at sige, at vi tager den ene model," sagde Lars Løkke Rasmussen.

De to andre bud på en ny sundhedsstruktur er en udvidelse af antallet af regioner eller en løsning, der er blevet beskrevet som en "status quo". 

Når vi har talt om det med regionerne, så er det ikke, fordi vi har noget imod regionerne. Jeg har selv opfundet dem

Lars Løkke Rasmussen (M)
Formand for Moderaterne og udenrigsminister

Ifølge Lars Løkke Rasmussen er det dog usandsynligt, at den kommende aftale kommer til at afspejle en af de anbefale løsninger direkte.

"Det er dilemmafyldt. Hvis man lave mange flere enheder, end de fem vi har i dag, så bliver de ringere til at lave sygehuse. Hvis man har for få, så bliver de for ringe til at lave sammenhængen helt ud til, hvor folk bor," sagde han og fortsatte:

"Jeg tror, at det ender med en fjerde løsning," sagde Lars Løkke Rasmussen. 

Anbefalingen om at nedlægge regionerne flugter ellers tæt med Moderaternes politik på sundhedsområdet, der også omfatter at nedlægge regionerne.

Siden tirsdag har flere socialdemokrater og Venstre-sundhedsminister Sophie Løhde (V) imidlertid afvist forslaget blankt. Men modstand imod den type af reformer er ikke noget nyt, påpegede Lars Løkke Rasmussen.

"Dengang jeg opfandt regionerne sagde folk: 'Lad være med det, vi elsker amterne'. Så fik vi regionerne, og så sagde jeg, at vi måske skal tage et skridt mere, og så elsker folk regionerne. Det er, fordi folk gerne vil have forbedringer, men de hader forandringer," sagde han fra scenen. 

Han lod dog ikke til at ville stå ultimativt fast på sine ambitioner om at afskaffe regionerne.

"Når vi har talt om det med regionerne, så er det ikke, fordi vi har noget imod regionerne. Jeg har selv opfundet dem," sagde partiformanden.

Læs også

Landbrugsaftale inden sommer

Han svarede under interviewet samtidig bekræftende på journalistens spørgsmål om, at aftalen om sundhedsvæsenet er det, der skal bevise, at SVM-regeringen "kan noget".

Det er imidlertid ikke kun sundhedsaftalen, som Lars Løkke Rasmussen mener, at SVM-regeringen skal måles på. 

Den skal også levere en langsigtet plan for dansk landbrug inden for den nærmeste fremtid.

"Jeg håber da på, at inden vi går på sommerferie, så får vi en historisk aftale omkring dansk landbrug og natur," sagde partilederen fra scenen.

Han henviste direkte til den grønne trepart, hvor blandt andre Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening skal blive enige om en kommende klimaregulering af landbruget. 

Hvis det går, som Lars Løkke Rasmussen håber, kan treparten "tegne perspektivet for en gigantisk forvandling af vores land" med et "levedygtigt landbrug", "meget mere natur" og flere skove.

"Kan vi levere det, så vil det for mig være endnu et eksempel på, hvad man kan, når man holder op med at blokere hinanden," sagde Lars Løkke Rasmussen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024