Løkke sender opfordring på årsmøde: "Vi skal have nogle flere børn!"

Det kører ikke altid som et strømlinet japansk tog, men Moderaterne er på sporet. Sådan lød det fra Lars Løkke Rasmussen, da han i Vejle stod ansigt til ansigt med sit bagland.

Der var næsten ikke et politisk emne, som Lars Løkke Rasmussen ikke kom omkring i sin tale til medlemmerne af Moderaterne.
Der var næsten ikke et politisk emne, som Lars Løkke Rasmussen ikke kom omkring i sin tale til medlemmerne af Moderaterne.Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann NielsenMagnus Garde-Strandberg

Han har længe talt om sine ufødte børnebørn, når han skulle udlægge visionen for fremtidens Danmark. Nu er børnebørnene kommet.

Med udgangspunkt i sin egen familieforøgelse brugte Lars Løkke Rasmussen sin årsmødetale på at tilskynde danskerne til også at komme i gang med forplantningen.

"En opfordring herfra: Vi skal have nogle flere børn!"

"Men det er jo ikke gjort ved et opråb. Selvom der her er mulighed for at vise noget personligt initiativ og tage et ansvar," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Det sidste medførte spredte grin i gymnastiksalen i Vejle, hvor 4-500 moderater var mødt op til årsmøde hos regeringspartiet.

Konkret foreslog Moderaternes politiske leder, at der skal sættes endnu mere politisk fokus på fertilitetsbehandlingen i Danmark og sikre "en egentlig behandlingsgaranti", fordi ventetiderne i dag er for lange.

Formålet med snakken om børn var at have det lange lys på samfundsudviklingen. At sikre, at fremtidige generationer ikke sidder alene på bænken, forklarede Lars Løkke Rasmussen.

Men familieforøgelser i Danmark løser ikke problemet alene, lød det. Også udenlandsk arbejdskraft spiller ind.

"Vi kommer selvfølgelig til – selvom alle ikke kan lide at høre det – at invitere udlændinge ind i vores danske fællesskab. For uden de to ting vil mine børnebørn dø i et land, hvor befolkningstallet er halveret," sagde udenrigsministeren.

Læs også

"Det gælder også jer"

Det var bare tredje gang, at Lars Løkke Rasmussen skulle stå ansigt til ansigt med sit bagland til et årsmøde.

På trods af Moderaternes korte historie har partiet alligevel nået en del med regeringsdeltagelsen som det absolutte højdepunkt.

Det kører ikke altid som et strømlinet japansk magnettog. Nogle gange bumler det lidt. Men vi er på sporet.

Lars Løkke Rasmussen
Politisk leder, Moderaterne

Lars Løkke Rasmussen beskrev partiets udviklingskurve som værende "et eller andet sted mellem en startup-virksomhed og en børsnotering".

"Det kører ikke altid som et strømlinet japansk magnettog. Nogle gange bumler det lidt. Men vi er på sporet," sagde han.

I sin tre kvarter lange tale nåede partiformanden omkring snart sagt alle emner, der for tiden fylder noget i dansk politik. Børn, ældre, udlændinge, erhvervsliv, sundhed, klima, Palæstina, Ukraine, organdonation.

Særligt på klima markerede Lars Løkke Rasmussen, at Moderaterne har tænkt sig at presse sine to regeringspartnere i Socialdemokratiet og Venstre. Det gælder eksempelvis på landbruget, lød det.

"Der er ingen, der kan trække en fribillet, når det kommer til at tage ansvar for at løse klimaudfordringerne. Alle skal bidrage. Lad mig derfor sige meget klart til alle dele af dansk landbrug, så det ikke kan misforstås: Det gælder også jer. Der kommer en klimaafgift," sagde Lars Løkke Rasmussen og fastslog:

"Det er afgørende, at Moderaterne fortsat presser på. Så vi får en CO2-afgift."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024