Stor stigning i antallet af kvinder udsat for sexchikane på Forsvarsakademiet

Knap 40 procent af kvinderne på Forsvarsakademiet har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Det er et markant højere tal i forhold til lignende tal fra for tre år siden.  

Flere kvinder ved Forsvarsakademiet oplever uønsket seksuel opmærksomhed og chikane.
Flere kvinder ved Forsvarsakademiet oplever uønsket seksuel opmærksomhed og chikane.Foto: Stine Schjødt Nielsen / Forsvarsgalleriet
Magnus Garde-Strandberg

Er du kvinde og drømmer om at blive officer, sergent eller løjtnant, så skal du forberede dig på, at du muligvis vil møde uønsket seksuel opmærksomhed eller chikane, når du starter på uddannelse eller arbejde ved Forsvarsakademiet.

Det viser en ny omfattende undersøgelse af kønskrænkende adfærd i Forsvaret, som er lavet i forsommeren og offentliggjort af Forsvarsministeriet fredag eftermiddag i sidste uge.

I undersøgelsen svarer 38,4 procent af 164 adspurgte kvinder på Forsvarsakademiet, at de har været udsat for mindst en hændelse af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane de seneste 12 måneder.

Ifølge Flemming Mathiasen, chef for Forsvarsakademiet, så har man allerede taget fat på problemet. 

Læs også

”Vi har fra sommeren 2023 sat yderligere fokus på at reducere og håndtere krænkende adfærd, som en væsentlig del af arbejdet med at forbedre arbejdsmiljøet,” skriver han i et mailsvar og fortsætter:

”Vores indsats handler om kulturforandring, håndtering og sanktionering. I forhold til vores håndtering og sanktionering er vi nået langt. Men kulturforandring er et langt, sejt træk og der er behov for at gøre mere.”

Ny type undersøgelse

I 2020 lavede man en undersøgelse, der også skulle kortlægge omfanget af kønskrænkende adfærd hos Forsvarsakademiet, der blandt andet tæller Forsvarets officers- og sergentskoler.

Dengang havde 23,4 procent af de adspurgte kvinder oplevet uønsket seksuel opmærksomhed de seneste 12 måneder. Det betyder en stigning på 15 procentpoint.

Den nye undersøgelse anvender Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs (NFA) forskningsbaserede spørgeskema, som giver en mere nøjagtig vurdering af kønskrænkende adfærd, men begrænser sammenligninger med tidligere undersøgelser.

Et uacceptabelt problem

Resultatet fra undersøgelsen i 2020 betød, at Forsvarsakademiet var den del af Forsvaret, hvor kvinder skulle lægge ører til flest lumre kommentarer og uønsket seksuel opmærksomhed.

En kedelig førsteplads som daværende chef for Forsvarsakademiet, Henrik Ryberg, ikke var tilfreds med.

"Jeg havde ikke en forventning om, at vi på Forsvarsakademiet har det højeste antal hits i forhold til oplevet kønskrænkende adfærd, så jeg er superærgerlig. For det er selvfølgelig totalt uacceptabelt," sagde han dengang til Altinget.

I kølvandet på den kedelige måling i 2020, satte man ligeledes yderligere fokus på problemet ved at nedsætte en såkaldt task-force, etablere et obligatorisk seminar om krænkende adfærd og lave et nyt on-boarding-program.

Alle tiltag skulle bekæmpe akademiets problemer med kønskrænkelser og chikane.

Nedsættende tale om køn fylder mest

I den nye undersøgelse er typerne af hændelser, som kvinder hos Forsvarsakademiet oftest oplever at der bliver talt nedsættende om køn. Nedsættende udtalelser om køn udgør 26,8 procent af svarene, mens 17,7 procent oplevede seksuelle kommentarer, og ligeledes 17,7 procent blev mødt af krav om overpræstation på grund af deres køn. 

Læs også

Derudover viser undersøgelsen også, at det primært er unge mellem 18 og 25 år, der er udsat for kønskrænkende adfærd. Den aldersgruppe omfatter især de studerende, og Forsvarsakademiet vil derfor opdele indsatsen på fastansatte og studerende, så man opnår den størst mulige effekt rettet mod de specifikke udfordringer, skriver Flemming Mathiasen i mailsvaret.

På trods af antallet af hændelser, så ved knap ni ud af ti på Forsvarsakademiet, hvor de skal henvende sig, hvis de oplever sexchikane.

Hidtil grundigste undersøgelse

Af Forsvarsakademiets 1462 ansatte og studerende valgte 666 at besvare undersøgelsen.

Undersøgelsen, der ifølge Forsvarskommandoen, giver det hidtil mest detaljerede billede af omfanget og karakteren af kønskrænkende adfærd, og er udarbejdet i samarbejde med KVINFO og foreningen for Kvindelige Veteraner.  

Forsvarsakademiet tæller knap 1500 ansatte og studerende, og består af flere uddannelsesinstitutioner, herunder Hærens, Søværnets og Flyvevåbnets Officersskoler, der uddanner officerer samt sergent- og løjtnantuddannelserne. Derudover inkluderer det Center for Militær Historie og Strategi, Center for Strategisk Ledelse, Center for Totalforsvar og Civil-Militær Samarbejde samt højere officersuddannelser og specialiserede kurser. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Mathiasen

Generalmajor, chef for Forsvarsakademiet
officersgrunduddannelse (Hærens Officersskole 1988)

Henrik Ryberg

Chef, Søværnet
Søværnets Officersskole, HD-O, MPA

0:000:00