Nato vil have danske soldater til Letland

Nato har nu anmodet Danmark om at udsende en kampbataljon til Letland. Regeringen bad torsdag Folketinget om grønt lys. Bataljonen vil være på plads til maj.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

Nato har anmodet Danmark om at sende en kampbataljon til Letland med henblik på at styrke Nato's forsvar. Og det vil regeringen gerne.

Torsdag fremsatte regeringen i Folketinget et beslutningsforslag, der netop skal bane vejen for at kampbataljonen og en række andre kapaciteter kan stilles til rådighed for Nato. Forslaget har fået opbakning i Udenrigspolitisk Nævn og førstebehandles fredag i næste uge.

”Ruslands brutale og uprovokerede invasion af Ukraine udgør en trussel mod vores fælles europæiske sikkerhed. Derfor er regeringen klar til at imødekomme Nato's ønske om at sende en dansk kampbataljon til Baltikum. Den vil være med til at vise Putin, at vores vestlige alliance er stærk," siger forsvarsminister Morten Bødskov.

{{toplink}}
Læs også


Bataljonen ventes at skulle erstatte andre enheder, der re-deployerer fra Letland. Gennem udsendelse af den danske kampbataljon ønsker Nato dermed "at bevare alliancens samlede forsvarspositur i Letland", som det formuleres i en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet.

Forsvarskommandoen vil gå i gang med de praktiske, indledende forberedelser og forventer, at bataljonen vil kunne være klar i Letland i løbet af maj måned. Bataljonen vil forventeligt blive underlagt en lettisk brigade, der hører under det dansk-estisk-lettiske divisionshovedkvarter i Adazi, Letland.

0:000:00