Debat

Nordjysk handelsfællesskab: Samarbejdet mellem Forsvaret og civilsamfundet bør være langt mere omfattende

Forsvarsforligskredsen bør gøre det lettere for Forsvarets lokale afdelinger at lave samarbejdsaftaler med sit nærtliggende civilsamfund, skriver Per Bach Laursen (V), Birgit S. Hansen (S) og Mads Duedahl (V).

Civilt-militært samarbejde kan i dag kun indgås fra centralt hold. I vores optik bør man også have denne kompetence lokalt, skriver Per Bach Laursen (V), Birgit S. Hansen (S) og Mads Duedahl (V).
Civilt-militært samarbejde kan i dag kun indgås fra centralt hold. I vores optik bør man også have denne kompetence lokalt, skriver Per Bach Laursen (V), Birgit S. Hansen (S) og Mads Duedahl (V).Foto: Pressefoto
Per Bach Laursen
Birgit S. Hansen
Mads Duedahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Samarbejdet mellem Forsvaret og civilsamfundet bør være langt mere omfattende. Fornuftigt har flere pensionsselskaber foreslået at investere den private opsparingskapital i Forsvarets bygningsmasse i et offentlig-privat partnerskab (OPP).

Det er en god idé, som vi i det kommunale og regionale Nordjylland bakker op om. Det er imidlertid ikke nok. Offentligt-privat samarbejde – eller snarere militært-civilt samarbejde – bør generelt være en forankret del af Forsvarets hverdag.

Der findes i Danmark et spirende forsvarsorienteret økosystem bestående af industri, erhverv, kapitalforvaltere, uddannelsessektoren, professionelle og frivillige foreninger, enkeltborgere og så videre.

Læs også

Samfundsaktører, som på hver sin måde har noget værdifuldt at tilbyde Forsvaret, og som er interesseret i noget, Forsvaret kan tilbyde dem.

Åbenlyse eksempler inkluderer Flådestation Frederikshavn og Flyvestation Aalborg, der med henholdsvis Frederikshavn Havn og Aalborg Lufthavn hver især er naboer til private aktører inden for samme domæne.

Barrierer for samarbejde

Desværre er der, som situationen er i dag, begrænset mulighed for at udnytte gensidigt fordelagtige muligheder, der løbende opstår og derfor sommetider forgår; for eksempel en fælles havneudvidelse, deling af flymekanikere og så videre.

I samtlige forhandlinger er det muligt at indtænke civilsamfundet

Per Bach Laursen (V), Birgit S. Hansen (S) og Mads Duedahl (V)
Hhv. formand, næstformand og næstformand, Business Region North Denmark

Civilt-militært samarbejde kan i dag kun indgås fra centralt hold. I vores optik bør man også have denne kompetence lokalt. De lokale garnisonschefer har utvivlsomt et stærkt udgangspunkt for at spotte de oplagte muligheder for samarbejde med civilsamfundet. Der er masser af velvilje på tværs af disse offentlige/private hegnspæle. Fra Nordjylland er budskabet: Gerne i vores baghave!

Gennem decentralisering af kompetencen til at indgå samarbejdsaftaler ville Danmarks garnisoner både kunne gribe pludseligt opståede samarbejdsmuligheder og istandsætte langsigtede partnerskaber.

Da ville Forsvarets regimenter og flyve- og flådestationer sammen med lokale leverandører, foreninger, uddannelsesinstitutioner og andre, med reelle værditilbud til Forsvaret, både direkte kunne berige hinanden og indirekte styrke hele det lokale økosystem.

Gør det lettere for Forsvaret

Vores budskab til forsvarsforligskredsen er derfor simpelt: Gør det lettere for Forsvarets lokale afdelinger at lave samarbejdsaftaler med sit nærtliggende civilsamfund. Overalt i Danmark er der gevinster at hente, og de lokale chefer kender bedst deres eget behov og de omkringliggende muligheder.

Læs også

Forsvarsforligskredsen forhandler aktuelt om alt fra Forsvarets bygningsmasse, infrastruktur og øvrige fysiske rammer og anlæg, til fastholdelse, rekruttering, uddannelse og værnepligt. I samtlige forhandlinger er det muligt at indtænke civilsamfundet, eller give plads til at man lokalt får mulighed for at indtænke civilsamfundet.

Som kommunal- og regionspolitikere er vi selv en del af føromtalte økosystem. Vi vil fra vores platforme gøres vores for, at Forsvarets arbejdspladser og det omkringliggende samfund i væsentligt højere grad understøtter og løfter hinanden. Vi gentager: Gerne i vores baghave.

Tænk hvis alt den nordjyske velvilje kan omsættes til både militær og civil værdi. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Bach Laursen

Borgmester (V), Vesthimmerlands Kommune, svineproducent
agrarøkonom (Næsgaard Agerbrugsskole 1989)

Birgit S. Hansen

Borgmester (S), Frederikshavn Kommune, formand, KL's Klima- og Miljøudvalg, næstformand, Business Region North Denmark
sygeplejerske (Århus Kommunehospitals Sygeplejeskole 1992)

Mads Duedahl

Regionsrådsformand (V), Region Nordjylland, 1. næstformand, Danske Regioner, medlem, Venstres Forretningsudvalg og Hovedbestyrelse
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00