Debat

R-profil: Her er tre ting, Danmark skal gøre, når vi har afskaffet forsvarsforbeholdet

Danmark er blevet forbigået, fordi vi ikke bliver anset som en reel udenrigspolitisk aktør. Når forsvarsforbeholdet er afskaffet, skal vi råde bod på skaden, skriver folketingskandidat for Radikale Venstre Ruben Kidde.

1. juni kan danskerne endelig sætte dansk forsvar og udenrigspolitik fri af forsvarsforbeholdet. Vi kan se frem til et sikrere, mere effektivt, mere velanset Danmark, der kan gøre vores indflydelse gældende, skriver Ruben Kidde (RV).
1. juni kan danskerne endelig sætte dansk forsvar og udenrigspolitik fri af forsvarsforbeholdet. Vi kan se frem til et sikrere, mere effektivt, mere velanset Danmark, der kan gøre vores indflydelse gældende, skriver Ruben Kidde (RV).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ruben Kidde
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dagen er torsdag 2. juni. Ovenpå en lang valgkamp har danskerne været til stemmeurnerne og sendt forsvarsforbeholdet til tælling.

Efter at have stået uden for indflydelse i næsten 30 år, kan Danmark nu endelig gøre sin stemme gældende i det europæiske forsvarssamarbejde. Her er de tre første ting, Danmark skal kæmpe for.

For det første skal det danske forsvar skabe sig et overblik over de militære operationer, EU allerede har i sat søen, og hvorvidt danske soldater ville kunne bidrage og nyde godt af at deltage.

Danmark er blevet forbigået i udenrigspolitikken, fordi vi ikke bliver anset som en reel udenrigspolitisk aktør

Ruben Kidde
Folketingskandidat (R)

Indtil nu har selv lande uden for EU som eksempelvis Norge, Tyrkiet og Island haft mulighed for at byde ind på de fælles-europæiske forsvarsoperationer, mens Danmark trods sit medlemskab har stået uden for. Også når det har været i Danmarks og dansk forsvars interesse at deltage.

Som stor søfartsnation havde Danmark eksempelvis interesse i at deltage i den europæiske fællesindsats mod pirateri i Guineabugten. Men det danske skib 'Esbern Snare' måtte sejle i egen sø og blev sendt afsted på egen hånd - uden mulighed for at tage del i den europæiske koordinering. Et Danmark uden forsvarsforbehold er frit til at vælge og vrage mellem de europæiske forsvarsinitiativer, vi vil tage del i. Og den mulighed skal vi gøre brug af.

Restaurering af renomméet

For det andet skal vi gøre bod på den skade forsvarsforbeholdet har voldt Danmarks profil blandt vores samarbejdspartnere.

Danmark er blevet forbigået i udenrigspolitikken, fordi vi ikke bliver anset som en reel udenrigspolitisk aktør. Det fastslår DIIS i en rapport fra 2019. Så når solen står op 2. juni, skal vi begynde at genetablere Danmark som pålidelig samarbejdspartner med bredde og bundklang indenfor udenrigspolitikken.

For det tredje skal vi koordinere vores kommende militære indkøb med vores europæiske samarbejdspartnere. Gennem samarbejdet 'Pesco', som hidtil har været lukket land for dansk forsvar og generalstab, kan danskerne begynde at indkøbe i fællesskab med vores europæiske venner – til glæde for både statskassen og den europæiske militære koordination.

Læs også

I dag florerer der historier om, at vi er ude stand til at kommunikere med eksempelvis franskmændene på slagmarken, fordi vi har indkøbt forskelligt isenkram. De dage skal være forbi.

Grøn, europæisk offensiv

Idet vi endelig har meldt os ind i forsvarssamarbejdet, har Danmark samtidig også mulighed for at lægge pres på for at det europæiske forsvarssamarbejde lever op til EU's grønne Fit for 55-pakke.

Det gør vi allerede herhjemme, og det skal vi hjælpe Europa med. Klimaet skeler ikke til landegrænser og forbehold.

1. juni kan danskerne endelig sætte dansk forsvar og udenrigspolitik fri af forsvarsforbeholdet. Vi kan se frem til et sikrere, mere effektivt, mere velanset Danmark, der kan gøre vores indflydelse gældende på et af de områder, der udvikler sig mest i EU-regi i disse år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ruben Kidde

Kommunalbestyrelsesmedlem (R), Frederiksberg Kommune, folketingskandidat
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00