Tysklands forsvarsminister: Vores lande skal imødegå alle forsøg på at splitte os

DEBAT: Omvæltninger og uorden præger verden. Danmark og Tyskland står foran fælles udfordringer, som vi kun kan imødegå i fællesskab, skriver Tysklands forsvarsminister.

Af Annegret Kramp-Karrenbauer
Tysklands forsvarsminister og formand for CDU

Danmark og Tyskland er meget mere end partnere i Nato og EU. Vi er venner og naboer.

Og sammen ser vi på en verden, der er præget af omvæltninger og uorden. Geopolitiske rivaliseringer bliver stærkere, kravet om magt fra Kina bliver større, og Rusland spiller mere aggressivt med musklerne.

Farerne fra cyber- og informationsrummet vokser, vores kritiske infrastrukturer bliver derfor sårbare, og forsøg på målrettet misinformation gennem "fake news" er tiltagende.

Oveni kommer de globale udfordringer: Transnational terrorisme eller for eksempel konsekvenserne af klimaforandringerne, som vi observerer i Arktis eller i Sahelzonen. Og endelig oplever vi lige nu under coronakrisen, at vi heller ikke er immune over for pandemier og deres gennemgribende følger i Europa.

Begge vores lande står foran fælles udfordringer, som vi også kun kan imødegå i fællesskab. Det er vores forpligtelse at handle konkret på dette. For mig har temaet modstandskraft en særlig betydning her. For det handler om at være modstandsdygtig under krisen og at komme styrket ud af den.

Kort sagt: At udvise handlekraft. Hvis vi bliver handlekraftige på europæisk plan og når frem til en fælles strategisk indstilling, kan vi øge vores modstandsdygtighed over for nye kriser og konflikter.

Vi skal garantere sikkeheden i Europa
Coronakrisen giver os lejlighed til ikke blot at genoprette den tidligere tilstand, men at se fremad og at se krisen som en chance for Europa.

Således forstår jeg også mottoet fra Formandskabet for EU's ministerråd, som Tyskland overtager i et halvt år den 1. juli: "I fællesskab. Gør Europa stærkt igen".

For den europæiske sikkerheds- og forsvarspolitik betyder det: Vi skal være i stand til konstant at garantere sikkerheden i Europa, uanset hvilken krisetilstand vi befinder os i.

I dette samarbejde inkluderer jeg udtrykkeligt også vores britiske venner. Det Forenede Kongerige forbliver vores partner og allierede trods den beklagelige udtræden af EU. Europas sikkerhed er udelelig.

Det er af afgørende betydning at skabe en fælles europæisk forståelse af trusler og sammen at udarbejde prioriteringer på ny. Og derfor skal vi knytte samarbejdet med hinanden i EU og Nato endnu tættere sammen.

I dette 360 graders perspektiv har det nordlige Europa en særlig strategisk betydning, og Tyskland står fast ved sine nordiske venners side. Det tysk-danske samarbejde mellem vores væbnede styrker er en pålidelig støttepille.

Lad os for eksempel kigge mod Øst, hvor vi sætter ind i fællesskab for sikkerheden i Østersøen, og i Baltikum, hvor danske og tyske soldater understreger vores alliancesolidaritet. Og også fra Sahelzonen, Irak og Syrien til Afghanistan kan vores tyske Bundeswehr altid regne med det fremragende Forsvaret fra Danmark. Det sætter jeg meget stor pris på.

Værdier og interesser forener os
Egentlig havde jeg planlagt at være personligt i København i slutningen af maj og rådføre mig med min kollega, forsvarsminister Trine Bramsen (S). På grund af coronapandemien er det desværre ikke muligt.

Det glæder mig dog alligevel at kunne uddybe vores samarbejde inden for sikkerhed og forsvar med hende og mine embedskolleger på videokonferencer. Dertil hører også en række onlinefagkonferencer med sikkerhedspolitiske eksperter på en "virtuel rejse" gennem Skandinavien.

For mig står det klart, at der ikke findes nogen rent nationale løsninger på globale problemer. Vi er et fællesskab, og værdier og interesser forener os. Vores styrke bygger på dette.

Det skal vi også spille på. Vi skal være mere modige og selvbevidst imødegå alle forsøg på at splitte os: Med en stærk stemme og med forenede kræfter. For at gøre Europa stærkt igen i fællesskab.  

Forrige artikel Europæisk Ungdom: Forsvarsforbehold gør det umuligt for os at være solidariske Europæisk Ungdom: Forsvarsforbehold gør det umuligt for os at være solidariske Næste artikel Nordic Dialogue: Kommuner under­finansierer redningsberedskaber Nordic Dialogue: Kommuner under­finansierer redningsberedskaber
Forsvarschef: Rusland er fortsat en trussel

Forsvarschef: Rusland er fortsat en trussel

ANGREB: Rusland vil være en trussel mod Europa og Nato, så længe landet er parat til at bruge militær magt til at ændre grænser, påpeger den danske forsvarschef Bjørn Bisserup.