Vestens ledere ruster sig til en ny verden

Bye-bye Air Force One! Altingets europæiske podcast guider dig gennem de seneste dages historiske hækkeløb af topmøder i Bruxelles. Hvad gør Nato og EU for at håndtere det nye trusselsbillede, som Putins krig har skabt? Og hvad gør Danmark? Lyt med her.

Mellem topmøder i Nato og EU var lederne fra G7-landene også samlet: Fumio Kishida (Japan), Justin Trudeau (Canada), Joe Biden (USA), Olaf Scholz (Tyskland), Boris Johnson (Storbritannien), Emmanuel Macron (Frankrig) og Mario Draghi (Italien). 
Mellem topmøder i Nato og EU var lederne fra G7-landene også samlet: Fumio Kishida (Japan), Justin Trudeau (Canada), Joe Biden (USA), Olaf Scholz (Tyskland), Boris Johnson (Storbritannien), Emmanuel Macron (Frankrig) og Mario Draghi (Italien). Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix

”Det er kommet bag på Putin, hvor svært det er at tage friheden fra et folk, som har oplevet den.”

Sådan siger Mette Frederiksen (S) i ugens podcast fra Bruxelles, hvor vi følger hende og de andre ledere fra Nato, EU og G7 gennem et hækkeløb af topmøder med fokus på krigen i Ukraine og dens voldsomme konsekvenser.

Det er et chok for os alle at se denne type krigshandlinger finde sted på det europæiske kontinent, ikke langt fra os, bare et par grænser væk.

Piers Cazalet
Nato-talsmand

Da statsministeren mødte pressen på vej mellem Alliancen og Unionen, havde hun denne analyse af Vladimir Putin:

”Han ønskede et svækket Nato, han har fået et styrket Nato. Han ønskede et svækket Europa og et svækket EU, han har fået et styrket Europa og et styrket EU. Og han har fået et styrket transatlantisk sammenhold.”

Altingets Thomas Lauritzen og Rikke Albrechtsen var med – og de guider dig gennem de vestlige lederes hektiske diskussioner om den nye sikkerhedspolitiske virkelighed, som Ruslands invasionskrig har skabt.

Om frygten for kemiske og biologiske våben, om sanktioner og våbenstøtte, om den kinesiske uvished og om oprustningen på den østlige flanke.

Hvad står der tilbage, efter at den amerikanske præsident, Joe Biden, er fløjet videre fra Bruxelles med retning mod et Polen fyldt med ukrainske flygtninge?

Som en ekstra bonus kan du høre et længere interview med Nato-talsmanden Piers Cazalet. Han fortæller om de rystelser, der går gennem den nordatlantiske alliance i disse dage.

”Jeg tror, det er et chok for os alle at se denne type krigshandlinger finde sted på det europæiske kontinent, ikke langt fra os, bare et par grænser væk fra os her i Belgien. Danmark er endnu tættere på,” siger han.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Vladimir Putin

Præsident, Rusland
jurist (Sankt Petersborgs Statsuniversitet)

Joe Biden

Præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024