Peder Hvelplund
 svarer 
Sophie Løhde

Peder Hvelplund (EL) spørger indenrigs- og sundhedsministeren, Sophie Løhde, hvornår den tværfaglige arbejdsgruppe kan afslutte sit arbejde

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 13, Spørgsmål 5
Hvornår forventer ministeren, at den tværfaglige arbejdsgruppe kan afslutte sit arbejde?

Svar fra torsdag den 9. marts 2023
”Hvornår forventer ministeren, at den tværfaglige arbejdsgruppe kan afslutte sit arbejde?” Svar:

Som opfølgning på Folketingets behandling af B 23 (2021-22), om retten til hjælp til børn som pårørende, nedsatte den daværende sundhedsminister i juni 2022 en tværfaglige arbejdsgruppe, der skal se på området.

Den tværfaglige arbejdsgruppe er bredt sammensat med repræsentanter på tværs af de relevante ministerier og styrelser, Danske Regioner, KL og en række civilsamfundsorganisationer og patient- og pårørendeforeninger, herunder Kræftens Bekæmpelse, Det Nationale Sorgcenter, Børns Vilkår, Psykiatrifonden og Danske Patienter.

Arbejdsgruppen skal foretage en gennemgang og afdækning af udfordringer og mulige løsninger på tværs af de relevante eksisterende regler og indsatser på området.

Herudover skal arbejdsgruppen afdække de økonomiske omkostninger forbundet med nye initiativer, herunder evt. ny lovgivning. Arbejdet er blevet forsinket hovedsagelig grundet de daværende psykiatriforhandlinger i august og september 2022 samt den efterfølgende valgudskrivelse.

Indsatser og initiativer der er rettet mod børn som pårørende, vil i vid udstrækning også være relevante for børn, som pludseligt mister en forælder. Regeringen mener derfor, at vi bør afvente dette arbejde.

For regeringen er det vigtigt, at vi sørger for, at der er den nødvendige hjælp og støtte klar til de børn, der mister en forælder. Det gælder ikke mindst, hvis komplicerede sorgreaktioner udvikler sig til en behandlingskrævende psykisk lidelse, hvor psykiatrien skal stå klar til at hjælpe.

Med regeringsgrundlaget har regeringen lagt et tårnhøjt ambitionsniveau for psykiatrien med historisk store investeringer. Med yderligere 3 mia. kr. i en ny 10-årig psykiatriplan vil bevillingen på psykiatriområdet være øget med 4 mia. kr. om 10 år.

Den massive investering i psykiatrien skal danne grundlaget for en nyere og bedre psykiatri.

Regeringen vil grundigt forberede og præsentere et udspil til en ny psykiatriplan og invitere til forhandlinger herom blandt Folketingets partier.
0:000:00