Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Folketinget åbner, klimaministeren skal i samråd og en potentiel ny klimakommissær bliver afhørt i Europa-Parlamentet. Her er, hvad du skal holde øje med i den kommende uge. 

Tirsdag åbner Folketinget og torsdag skal politikerne ud i den traditionsrige og tyndslidende åbningsdebat. 
Tirsdag åbner Folketinget og torsdag skal politikerne ud i den traditionsrige og tyndslidende åbningsdebat. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til endnu et overblik over den kommende uges vigtigste grønne begivenheder.

Mandag

Kollektiv Trafik Forum og Transportøkonomisk Forening er mandag vært for en temadag om den kollektive trafik. I løbet af dagen vil den aktuelle krise i branchen blive diskuteret og flere talere vil pege på mulige løsninger.

Du kan se hele programmet her

Den hollandske udenrigsminister, Wopke Hoekstra, der er i spil til rollen som EU’s nye klimakommissær, tropper op i Europa-Parlamentet for at få prøvet sin grønne paratviden af EU-parlamentarikerne.

Tirsdag

For politisk interesserede er første tirsdag i oktober altid en dag, man ser frem til. Det er nemlig Folketingets åbningsdag, hvilket betyder, at den nye politiske sæson officielt er åben. 

Under mødet i folketingssalen vil statsminister Mette Frederiksen (S) traditionen tro fortælle om sit syn på rigets tilstand. 

I Herning inviterer IDA samme dag indenfor til den tre dage lange konference Technomania, hvor der blandt andet er fokus på nye brændstoffer, AI, grønne lastbiler og moderne slagtesystemer.

Du kan se hele programmet her.

EU-Kommissær Maroš Šefčovič er tirsdag til forhør i Europa-Parlamentet, efter at han er blevet forfremmet til ledende næstformand i Kommissionen og samtidig har fået en større del af ansvaret for EU’s klimapolitik.

Onsdag

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) skal i samråd om de nye gasfelter Elly og Luke. Her vil Enhedslisten og Alternativet vide, hvordan udbuddet af indvinding her er i overensstemmelse med Danmarks klimaforpligtelser.

Ministeren meddelte dog allerede i sidste uge på det sociale medie X, at regeringen vil droppe udbuddet, efter at den eneste ansøger havde trukket sin ansøgning tilbage.

DI og Green Power Denmark afholder den Energipolitiske Konference 2023, hvor de to organisationer har fokus på, hvordan Danmark kan øge produktionen af vedvarende energi.

På Uddannelses- og Forskningspolitisk Topmøde på DTU kan man blandt andet møde Concitos formand, Connie Hedegaard, og Kraka-direktør Peter Mogensen og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

Build Green inviterer onsdag og torsdag til konference om ”bæredygtig transformation” af bygninger. Se programmet her.

Sidst men ikke mindst uddeler Altinget onsdag Ting-prisen, der gives til en politiker, der har præsteret et højt niveau af politisk kommunikation.

I år er LA-leder Alex Vanopslagh, Danmarksdemokraternes Sussie Jensen og SF’s medlem af Europa-Parlamentet Kira Marie Peter-Hansen nomineret.

Torsdag

Det går for alvor løs i folketingssalen, når den traditionsrige – og lange – åbningsdebat afholdes torsdag. Her skal politikerne først debattere statsministerens åbningstale, inden finanslovsforslaget senere skal førstebehandles.

Demokrati i Europa Oplysningsforbundet afholder debat om, hvem der egentlig bestemmer over den europæiske klimapolitik. Du kan læse mere her.

Det Danske Byplanlaboratorium er torsdag og fredag værter for byplanmødet, der i år har fokus på demokratisering af byudviklingen.

Lørdag

I weekenden afholder Danmarks Naturfredningsforening temadag om havet. I år er dagen måske mere aktuel end længe, efter at flere medier har berettet om havmiljøets dårlige tilstand i Danmark.

Lørdag kan man også deltage i skovvandring med Demokrati i Europa Oplysningsforbundet i Rold Skov, hvor EU's skovpolitik vil blive diskuteret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00