Debat

Adelskov: Får vi alle hurtigt bredbånd i 2020?

DEBAT: Udbredelsen af mobildækning og bredbånd kan ikke klares af markedskræfterne alene, skriver Thomas Adelskov, borgmester i Odsherred Kommune. Han mener, at regeringen bør indføre forsyningspligt og bindende mål for bredbåndsdækningen i landets tyndtbefolkede områder.

"Odsherred
og en række andre kommuner kan ikke holde til, at vores mindre bysamfund, land-
og sommerhusområder sættes bagud i den digitale udvikling," skriver Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune. 
"Odsherred og en række andre kommuner kan ikke holde til, at vores mindre bysamfund, land- og sommerhusområder sættes bagud i den digitale udvikling," skriver Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune. Foto: Facebook
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Adelskov (S)
Borgmester i Odsherred Kommune

Odsherred Kommune kender om nogen behovet for mobil- og bredbåndsdækning og de problemer, det giver, når der ikke er mobildækning i et område. Jeg er løbende i kontakt med borgere, virksomheder, sommerhusejere samt kommunale medarbejdere, som beretter om huller i mobildækningen og problemer med at opnå en tilstrækkeligt stabil og hurtig bredbåndsdækning.

Regeringens mål for bredbånd og mobildækning
I den netop indgåede aftale om en vækstplan for digitalisering i Danmark fastholdes regeringens mål om, at alle husstande og virksomheder senest i 2020 har adgang til en bredbåndsforbindelse med mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload, samt at alle skal have god adgang til mobiltelefoni i Danmark.

Med aftalen lægges der op til flere udmærkede initiativer, fx frigørelse af en ny frekvens til mobilt bredbånd, dækningskrav i kommende frekvensauktioner, koordinering af gravearbejder m.m. Det er alt sammen tiltag, som på sigt vil give borgere, virksomheder og turister bedre mobil- og bredbåndsdækning i landet som helhed.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected]

Jeg undrer mig dog over, at regeringen i den aftalte vækstplan fastholder kravet om, at udbredelsen af bredbånd og mobiltelefoni fortsat skal ske på markedsvilkår. Odsherred og en række andre kommuner kan ikke holde til, at vores mindre bysamfund, land- og sommerhusområder sættes bagud i den digitale udvikling, alene fordi tele- og bredbåndsselskaberne ikke kan se en forretning i at forbedre tilgængeligheden til højhastighedsnetværk og god mobildækning. Jeg mener, at regeringen med vækstplanen burde have indført bindende mål for bredbåndsdækningen og samtidig have indført en forsyningspligt i de tyndt befolkede områder af landets kommuner. Kun på den måde kan alle husstande og virksomheder få adgang til de ønskede bredbåndshastigheder og mobildækning i Danmark.

Kommunernes rolle 
Af vækstplanen for digitalisering af Danmark fremgår det, at kommunerne pålægges opgaver i forhold til at styrke lokal mobil- og bredbåndsdækning. Kommunerne skal identificere sammenhængende områder med dårlig dækning, og kommunerne opfordres til at fastsætte lokale mål for bredbånds- og mobildækningen, finansiere lokale mobil- og bredbåndsprojekter m.m.

Hvis vi påtager os opgaven med at identificere hullerne i mobil- og bredbåndskortlægningen i kommunerne, så må det være statens samt tele- og bredbåndsselskabernes opgave efterfølgende at lukke hullerne.

Thomas Adelskov
Borgmester i Odsherred Kommune

Jeg synes egentligt ikke, at det er rimeligt at pålægge kommunerne yderligere opgaver og udgifter. Men fair nok! Hvis vi påtager os opgaven med at identificere hullerne i mobil- og bredbåndskortlægningen i kommunerne, så må det være statens samt tele- og bredbåndsselskabernes opgave efterfølgende at lukke hullerne, således at vi også i yderområderne får den ønskede mobil- og bredbåndsdækning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Adelskov

Byrådsmedlem (S), Odsherred Kommune, formand, Arbejdsmarkedets Feriefond, bestyrelsesmedlem, Odsherred Forsyning, næstformand, Pensam, Regeringens Ghettorepræsentant

0:000:00