Debat

Aktør: Vi mangler en strategi for Danmarks næste eventyr på havet

DEBAT: Nordsøen er blevet udpeget som hot spot for bølgeenergi, og Danmark har allerede en fordel i konkurrencen. Det eneste, vi mangler, er en national strategi, skriver Partnerskabet for bølgekraft.

Danmark har været foregangsland på vind, hvilket har givet os en stor konkurrencefordel på verdensmarkedet, skriver Partnerskabet for bølgekraft
Danmark har været foregangsland på vind, hvilket har givet os en stor konkurrencefordel på verdensmarkedet, skriver Partnerskabet for bølgekraftFoto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Nielsen og Erik Friis-Madsen
Henholdsvis formand og næstformand i Partnerskabet for bølgekraft

EU-Kommissionen har et klart budskab i sin netop lancerede offshore strategi 'EU strategy on offshore renewable energy', og det er, at bølgeenergi sammen med andre offshore teknologier er vejen til et klimaneutralt og forsyningssikkert Europa.

Sammen med en markant udbygning af vind på havet skal bølgeenergi og andre havteknologier strategisk integreres i det grønne offshore energimiks.

Målet på europæisk plan er 300 gigawatt vindkraft og 40 gigawatt havenergi i 2050. Det er historisk visionært.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Allerede i 2030 skal ét gigawatt havenergi være installeret. Det fastlægger EU-Kommissionen.

Danmark har været foregangsland på vind, hvilket har givet os en stor konkurrencefordel på verdensmarkedet, og vi har i dag en veludbygget offshore vindmøllesektor og tilhørende infrastruktur.

Dansk offshore kan blive springbræt for udviklingen af dansk bølgeenergi

Kim Nielsen og Erik Friis-Madsen
Henholdsvis formand og næstformand i Partnerskabet for bølgekraft

Dansk offshore kan blive springbræt for udviklingen af dansk bølgeenergi.

Vi kan lære af Sverige
EU-Kommissionen har sat overliggeren og ovenikøbet udpeget Nordsøen som hot spot for bølgeenergi.

Partnerskabet for bølgekraft har illustreret det danske potentiale i udvikling af bølgekraft i et new policy scenarie, hvor der med den rette politiske opbakning kan leveres en effekt på 250 megawatt i 2030.

I dag er sektoren fortsat i fuld gang med innovation for eksempel i virksomheder som Wave Piston, Crestwing og EXOWAVE.

Nu mangler vi blot en national strategi.

For at bidrage væsentligt til målene i EU-strategien har vi i Danmark brug for politisk opbakning til at etablere en vifte af fuldskala demonstrationsprojekter for at vise, at bølgeenergi kan yde et væsentligt bidrag til EU-Kommissionens mål for havenergi.

Hvis vi savner inspiration, kan vi lære af Sverige. De har allerede sat mål for deres bølgeenergi og har endda et samlet set mindre bølgepotentiale end Danmark.

Det næste eventyr på havet
Vejen fra udviklingsanlæg til kommercielle bølgeenergianlæg i danske farvande går via øremærkede energiforskningsmidler til videreudvikling af de førende danske bølgeenergianlæg.

Samtidig er integration af udviklingsanlæg i de nuværende offshore vindparker og de kommende energiøer ideel, fordi vi udnytter erfaringerne og infrastruktur fra offshore vindmøller.

Så hvad venter vi på?

Lad os give dansk bølgeenergi et boost og skabe Danmarks næste grønne erhvervseventyr på havet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00