BASF: Regeringen skal tænke i nye metoder for plastgenanvendelse

DEBAT: Initiativerne i den nye aftale på affaldsområdet er gode. Regeringen skal være visionær og tænke i nye metoder til genanvendelse af plast, skriver BASF-direktør Mark Meier.

Af Mark Meier
Direktør, BASF Norden/Baltikum

Vi skal genanvende mere, og affaldssorteringen skal ensrettes på tværs af landet. Målet er en klimaneutral affaldssektor i 2030.

Det er budskaberne i den nyligt vedtagne aftale på affaldsområdet. Rigtigt gode initiativer hele vejen rundt. Når det kommer til plast, er det dog afgørende, at regeringen er visionær og også tænker i nye metoder til genanvendelse.

Genanvendelse af plast er nemlig et kerneelement i regeringens udspil, fordi alt for meget plast i dag bliver brændt med øget CO2-udledning til følge. Dette kan undgås med en ny genanvendelsesmetode, hvor plast, der ikke tidligere har været genanvendt – for eksempel emballage med flere typer plast kan genanvendes.

Den nye metode giver også mulighed for at producere nye plastprodukter med høje kvalitetskrav, som de traditionelle metoder (mekanisk) ikke kan, fordi kvaliteten forringes i processen. Det gælder for eksempel til produkter som emballage til fødevarer eller letvægtsbildele, som kan minimere brændstofforbruget.

Plasten skal blive til nye produkter
Den kemiske genanvendelsesmetode, som vi har udviklet, nedbringer CO2-udslippet med 50 procent sammenlignet med forbrænding.

Sammen med virksomheden Quantafuel i Skive bliver metoden lige nu testet i større skala, og vi er snart klar til at gå i drift. Flere kommuner sigter i fremtiden mod at sende alt deres plast, som ikke tidligere har været genanvendt, til Skive, så vi kan sikre, at plasten ikke bliver brændt, men i stedet bliver til nye produkter.

For at vi på samfundsplan kan komme op i stordrift og sikre genanvendelse af det plast, der ikke tidligere har været genanvendt, er det nødvendigt, at kemisk genanvendelse tænkes ind i de fremtidige planer på tværs af Danmark, og at resultaterne fra metoden kan indgå i både virksomheder og kommuners CO2-regnskab.

På den måde kan vi sikre, at virksomheder og kommuner bliver drivende for at nå resultatet med en klimaneutral affaldssektor i 2030.

Forrige artikel DI: Reguleringen af forsyningssektorerne er ikke gearet til fremtiden DI: Reguleringen af forsyningssektorerne er ikke gearet til fremtiden Næste artikel Dansk Energi: Ophævelse af produktionsbindinger har en bagside Dansk Energi: Ophævelse af produktionsbindinger har en bagside
Radikale bringer geotermi ind i finanslovsforhandlingerne

Radikale bringer geotermi ind i finanslovsforhandlingerne

FINANSLOV: Prisen på geotermi er faldet så meget, at Folketinget nu skal sørge for, at et nyt energieventyr kan lette, mener Radikale. Partiet går derfor til finanslovsforhandlingerne med ønske om at få en politisk markering og en pulje til geotermi.