Debat

Borgmestre i Nordvestjylland: Kommuner skal belønnes ordentligt for VE-opsætning

Nordvestjylland vil hellere end gerne gå forrest med VE-udvikling og klimatiltag, men lad os få en model, der belønner produktion og forædling af grøn strøm med mærkbare, lokale gevinster, skriver borgmestrene i Lemvig, Struer og Holstebro.

Danmarks førerposition i vedvarende og bæredygtig energi må ikke begrænses af et manglende lokalt incitament. Vi risikerer at gå glip af et grønnere, mere bæredygtigt og mere selvforsynende samfund gennem dansk produktion af vedvarende energi, skriver borgmestrene i Lemvig, Struer og Holstebro.
Danmarks førerposition i vedvarende og bæredygtig energi må ikke begrænses af et manglende lokalt incitament. Vi risikerer at gå glip af et grønnere, mere bæredygtigt og mere selvforsynende samfund gennem dansk produktion af vedvarende energi, skriver borgmestrene i Lemvig, Struer og Holstebro.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Erik Flyvholm
H.C. Østerby
Marianne Bredal
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De tre nordvestjyske kommuner Holstebro, Stuer og Lemvig har mange års erfaring med kommunale klimatiltag blandt andet gennem VE-projekter med både vind- og solenergi.

Vi har siden 90’erne været pionerer inden for grøn energi og bidraget væsentligt til hele landets grønne omstilling. Det nordvestjyske samarbejde gør, at vi står stærkt, når vi kæmper for at udfolde de stedbundne potentialer, som befinder sig her på egnen. Det skaber arbejdspladser og lokal udvikling.

Skal Danmark lykkedes med at realisere de nationale klimamål for CO2-reduktioner, så skal alle parter være holdspillere, så simpelt er det.

Derfor er det helt essentielt, at der skabes og vedtages en model, hvor der kommer mærkbare lokale gevinster gennem et udviklingsbidrag i forhold til produktion og forædling af grøn strøm.

Den nordvestjyske model

De tre nordvestjyske kommuner har udarbejdet en model, som giver kommunerne kapacitet, ressourcer og udviklingsmuligheder, så udrulningstakten for VE styrkes gennem utvetydig lokal opbakning.

De tre nordvestjyske kommuner har udarbejdet en model som giver kommunerne kapacitet, ressourcer og udviklingsmuligheder.

Marianne Bredal (V), Erik Flyvholm (V) og H. C. Østerby (A)
Borgmestre i hhv. Struer, Lemvig og Holstebro

Modellen er udviklet efter norsk forbillede og foreslår, at der indføres en belønning til de kommuner, som leverer grøn strøm. Dels som et variabelt beløb i forhold til produktionen og et beløb på placeringen af anlægget, som vi kender det fra dækningsafgiften på statslige ejendomme.

Udviklingsbidraget gør det muligt at skabe fremtidens grønne og bæredygtige lokalsamfund, som ikke kun er præget af vindmølleparker og solcelleanlæg.

Helt konkret har vi i Nordvestjylland skabt og skaber fortsat grønne energifællesskaber, der udover at producere energi samtidig giver rekreative muligheder og understøtter biodiversitet.

Her udvikles modeller til at inddrage borgere ved at tilbyde lokalbefolkningen procentvis ejerskab, i nogle tilfælde op til 50 procent. På den måde formår vi at kombinere hensynet til natur, klima, mennesker og erhvervsudvikling.

Sådan sikrer vi, at der både kommer vindmøller og solcelleanlæg samt lokal værdi og erhvervsudvikling. Det er vi blandt andet anerkendt for af Kommunernes Landsforening, som i 2023 uddelte KLs Klimapris til Lemvig Kommune.

Brintforbindelsen til Tyskland

I Nordvestjylland har vi fortsat en klar agenda om at medvirke til at realisere Danmarks ambitioner for videreforædling af energien gennem Power-to-X. Nordvestjylland vil gerne udbygge mere VE, og Power-to-X produktion kan være med til at sikre arbejdspladser og lokal udvikling.

Vi har mange store virksomheder, der står i kø for at kaste sig ud i lokale VE-erhvervseventyr.

Marianne Bredal (V), Erik Flyvholm (V) og H. C. Østerby (A)
Borgmestre i hhv. Struer, Lemvig og Holstebro

Vi arbejder proaktivt ved at samle nytilkomne projektudviklere og lokalt erhvervsliv i netværk. På den måde kan vi fuldende værdikæder og dermed bevare det danske innovationsforspring.  

Det er vigtigt, da vi er optaget af, at Nordvestjylland ikke bare skal være produktionssite for resten af Danmark, men at videreforædling også skal ske her.

En vigtig forudsætning for at det kan blive en realitet er, at den kommende brintforbindelse til Tyskland har sit udspring ved Idomlund i Holstebro og på sigt Thyborøn Havn.

Vi har mange store virksomheder, der står i kø for at kaste sig ud i lokale VE-erhvervseventyr i samarbejde med de tre nordvestjyske kommuner, men som bare venter på, at den rette linjeføring af brintforbindelsen besluttes.

Det vil skabe et væsentligt bidrag til hele Danmarks grønne omstilling.

Regeringens ord klinger hult

Danmarks førerposition i vedvarende og bæredygtig energi må ikke begrænses af et manglende lokalt incitament. Vi risikerer at gå glip af et grønnere, mere bæredygtigt og mere selvforsynende samfund gennem dansk produktion af vedvarende energi.

Vi risikerer at gå glip af et grønnere, mere bæredygtigt og mere selvforsynende samfund gennem dansk produktion af vedvarende energi.

Marianne Bredal (V), Erik Flyvholm (V) og H. C. Østerby (A)
Borgmestre i hhv. Struer, Lemvig og Holstebro

Kort sagt skal der være et tilstrækkeligt incitamentet for lokalsamfundene og kommunerne.

Det incitament mangles i det udspil som regeringen lancerede 9. oktober 2023, og som de kalder for ”Klimahandling – Sammen om mere grøn energi fra sol og vind”.

Her lover regeringen lokale gevinster, som på ingen måde er i balance med de omkostninger, som lokalsamfundene har oplevet og stadig oplever som et resultat af at være nabo til solcelleanlæg eller vindmøller. Derfor klinger det hult, når regeringen fremhæver, at ”Den grønne omstilling er en holdsport”.

Vi deler gerne Nordvestjyllands erfaringer med VE-udbygning siden 1990’erne. Derfor afholder vi en konference på Christiansborg 6. december under navnet ”Debatten om Klog Energi”.

Temadebat

Er kommunernes klimapolitik gal eller genial?
Lokal klimapolitik fylder mere og mere i de danske kommuner. Men er de mange grønne tiltag investeringerne værd, når det kommer til at opnå de nationale og internationale klimamål? Eller bliver de blot dyr symbolpolitik? Det stiller Altinget skarpt på i ny temadebat.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Flyvholm

Borgmester (V), Lemvig, formand for KL's internationale udvalg
hd (R)

H.C. Østerby

Borgmester (S), Holstebro Kommune
pædagog (1980), videreuddannelse (Lærerhøjskolen i Aarhus)

Marianne Bredal

Borgmester (V), Struer Kommune

0:000:00