Bredt flertal vil have ministeren til at genoverveje krav til elsektoren

LOV: Efter pres skal klimaminister Dan Jørgensen (S) nu undersøge mulighederne for geografisk differentierede tariffer og direkte linjer uden om det statslige elnet. Nogle ting på vores elmarked kan give mening at nytænke for at få mere grøn omstilling, siger ordfører.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har tidligere udtrykt bekymring for forslaget om at ændre elnetsstrukturen. Nu har et bredt flertal i klimaudvalget bedt ministeren om at nedsætte en undersøgelse, der skal være færdig før udgangen af 2021.
Klimaminister Dan Jørgensen (S) har tidligere udtrykt bekymring for forslaget om at ændre elnetsstrukturen. Nu har et bredt flertal i klimaudvalget bedt ministeren om at nedsætte en undersøgelse, der skal være færdig før udgangen af 2021.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Det er altid så fancy at klippe en snor over til en eller anden ny stor installation eller en ny havvindmøllepark, og det er også supervigtigt, men nogle af de her mere usexede ting er faktisk mindst lige så vigtige.

Tejs Laustsen Jensen
Direktør, Brintbranchen

Socialdemokratiet, Venstre, Radikale, Konservative, SF og Enhedslisten vil have klimaminister Dan Jørgensen (S) til at undersøge mulighederne for at reformere kravene til elsektoren, så der kan blive bedre muligheder for at bruge strøm fra vedvarende energikilder lokalt uden om det statslige elnet.

Fakta
Energiforsyningsloven
Som det er i dag, skal en vindmølle eller et solcelleanlæg i Danmark som udgangspunkt kobles på det offentlige elnet. Derfra sendes strømmen ud til forbrugerne gennem det offentlige højspændingsnet - der drives af det statsejede selskab Energinet - og mindre elkabler, som det lokale elnetselskab står for.

Derfor har man bestemt, at alle forbrugere betaler samme afgift til Energinet per forbrugt kilowatt-time el, uanset om de bor fem eller halvtreds kilometer fra energikilden. Afgiften til det lokale elnetselskab afhænger af, hvor i landet og hvilken type forbruger det er.

Med den nuværende praksis i Danmark er det kun tilladt at bruge sin egenproducerede strøm direkte, hvis der er "tæt geografisk og brugsmæssig sammenhæng mellem produktion og forbrug".

Alternativt kan man koble sin vindmølle eller sit solcelleanlæg på det eksisterende elnet, men så skal man betale den samme afgift til det offentlige højspændingsnet som alle andre forbrugere, selvom man selv ejer energikilden, der måske står 500 meter væk.

Det fremgår af betænkningen til lov om elforsyning, der blev andenbehandlet i Folketinget tirsdag.

Og det vækker glæde hos Dansk Fjernvarme, Brintbranchen og Wind Denmark, der i de seneste måneder har stået sammen for at få ændret reglerne i den nye energiforsyningslov, der er under revidering, så Danmark kan leve op til nye EU-regler ved årsskiftet.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00